Ai avut un vis – ai decis să cumperi o chitara acustică – și nimic nu te va opri

Ai avut un vis – ai decis să cumperi o chitara acustică – și nimic nu te va opri. Dar cum găsești cea mai bună chitară acustică pentru începători?
În timp ce vizitezi site-urile magazinelor online, respiri adânc și inspectezi spațiul virtual. Sute de chitare acustice de toate dimensiunile, formele și culorile sunt postate spre cumparare. Chiar vrei să iei azi una dintre acele chitare acasă, chiar acum, dar un gând te oprește brusc : nu am nici o idee despre ce caut.

Sarcina mea aici este să te ajut – pentru a te asigura că înainte de a face achiziția, vei avea o idee destul de bună despre ceea ce ti-ai dori de la o chitară acustică. 
Cu excepția cazului în care mătușa ta „din străinătate” ți-a dat o chitara de epoca, plina de praf și cu valoare adaugată de anii petrecuti in podul ei.Prima ta întrebare trebuie să fie: Cât vreau să cheltuiesc?

Deși există chitare respectabile în orice gamă de prețuri, adevărul este că întotdeauna obții ceea ce plătești. Și dacă un vânzător, cu vorbe potrivite, te convinge că are „exact ceea ce cauți și că este doar un pic mai scump”, trebuie să poți lua o decizie în cunoștință de cauză.

Buget

Dacă ești începător sau dorești doar să canti în dormitor sau la plajă, probabil că vei dori să cheltuiești cel mult 500 de lei pentru o chitară. 
Chitarele la acest interval de preț ar trebui să fie decente. 

Orice este mai sus de acest preț este o zonă necunoscută –  pentru că dacă cumperi o chitara mai scumpa, si nimic nu te va putea opri sa ai o limita, este doar pentru ca iti doresti această senzație, ca ai trecut la un nivel superior. Te va ajuta acest lucru? Esti pregatit pentru acest nivel?

Dacă esti foarte conștient de buget, iată câteva sugestii prietenoase. Nu investi banii în accesorii scumpe – să zicem, curele de piele sau un tuner de ultimă generație.

În schimb, pune-ți toți acei bani în cea mai bună chitară pe care o poti obține. Nimeni nu plătește prețul de listă în aceste zile; reducerile de la 10 la 30 (și adesea 40) la sută sunt standard. Magazinele mari de muzică nu se diferențiază de unitățile de îmbrăcăminte și magazinele audio – vor folosi orice perioada a anului sau vacanță sau orice altă scuză pentru a avea un „Eveniment de vânzări al secolului”.

Alegerea chitarei tale


Nu este așa ceva greu atunci când vine vorba de alegerea unei chitare. Mai mare nu înseamnă întotdeauna mai bine și popularitatea unei anumite chitare nu înseamnă neapărat că este pentru tine. Chitara acustica vine în toate formele și dimensiunile și  ceea ce altcineva consideră atrăgător poate să nu fie potrivit pentru tine.

Evident, orice chitară alegi în cele din urmă trebuie să fie confortabilă pentru a putea cânta la ea. Dacă acțiunea este prea mare – corzile sunt prea departe de tastatură – degetele tale vor plăti un preț și poate fi o indicație că este o problema. Cauta o acțiune redusă și uniformă, cu corzile ușor mai înalte la cea de-al 12-a fret.

Verifica dacă sună bine in acorduri și in note simple în diferite puncte de pe gât. Unor muzicieni profesioniști le place acțiunea mai mare pentru un sunet mai clar și mai puternic, dar dacă ești începător, care cumpără prima chitara acustica, probabil că vei găsi ca e nevoie de corzi ușoare și o acțiune redusă pentru a fi mai potrivite nevoilor tale.

Intonatia

Este posibil să fi auzit muzicieni discutând cât de bună sau de rea este „intonația” pe o anumită chitară. Aceasta se referă la cât de bine este acordată. Cel mai simplu mod de a verifica acest lucru este să cânți o coardă D liberă și apoi să cânți cu degetul aceeași coardă D la cel de al 14-a fret. Dacă chitara sună dezacordată acolo vei știi că are o problemă.

Reglarea

Deși reglarea și alte probleme, cum ar fi fret buzz, pot fi adesea atenuate cu ajustări simple ale gâtului, uneori sunt  necesare mai multe lucrări de ajustare. Pe de altă parte, dacă te-ai îndrăgostit cu adevărat de un anumit instrument care are nevoie de puțină muncă, solicita dealerului să se ocupe de reparațiile necesare și apoi încearca din nou chitara înainte de a finaliza achiziția.

Decizii solide

Fiecare stil de chitară – fiecare chitară individuală, într-adevăr – este unică și nu există linii directoare universale pentru ceea ce constituie o chitară „bună” sau „proastă”. Din nou, tu ești arbitrul final – sunt banii tăi, iar urechile tale sunt singurul judecător și juriu care contează.

Testeaza sunetul

Cel mai bun mod de a auzi cu adevărat cum sună o chitară este să rogi pe altcineva să cânte în timp ce asculți de la o distanță de câțiva metri. O chitară auzită din acest punct de vedere va suna complet diferit față de cum suna atunci când cânți tu la instrument.

Materiale de fabricatie

Tipul, calitatea și combinația de lemne utilizate în construcția unei chitare contribuie la determinarea tonului acesteia. Modelele de bază sunt de obicei fabricate din lemn laminat, care nu se maturizează pe măsură ce îmbătrânește. Chitarele intermediare, pe de altă parte, au în general blaturi din lemn masiv combinate cu spate și părți laterale laminate. Iar cele mai bune instrumente sunt realizate in intregime din lemn masiv, care produce un sunet mai bogat și mai rezonant.

Blaturile pentru chitară sunt realizate cel mai frecvent din molid sau cedru, în timp ce lemnele standard pentru spate și laterale sunt lemn de trandafir, mahon și arțar. Materialele sintetice sunt, de asemenea, utilizate în mod eficient de companii precum Ovation și Rainsong.

Molidul

Cea mai comună alegere pentru un blat de chitară acustică este molidul.. Are un raport rezistență / greutate foarte bun, care face posibil ca partea de sus să fie relativ subțire, dar totuși să fie puternică și foarte rezonantă. Blaturile de molid  vor rămâne receptive chiar și atunci când sunt cântate foarte mult timp. Molidul este perfect pentru  strălucire și dinamica.

Cedrul

Vei recunoaște un blat de cedru, deoarece are o culoare mai închisă decât molidul și are o ușoară nuanță roșiatică. Cedrul răspunde frumos la un atac ușor și este o alegere excelentă pentru fingerstyle. Deoarece este mai moale și nu la fel de puternic ca molidul, cedrul poate fi suprasolicitat dacă este „cantat” prea tare, provocând comprimarea sunetului și pierderea unei anumite integrități.

Palisandru

Lemnul de trandafir brazilian pentru tastiera este sfântul graal al tonului și este mult apreciat. Cu toate acestea, lemnul de trandafir brazilian ridica mult pretul chitarei. Lemnul de trandafir indian are calități timbrale similare, dar nu este la fel de izbitor din punct de vedere vizual.

Artarul

Un corp de arțar va produce un ton luminos și uscat, sunet foarte clar, bine definit. Arțarul matlasat sau cel tigru poate fi destul de dramatic din punct de vedere vizual.

Fibra de sticla

Deși chitarele cu materiale sintetice nu vor înlocui niciodată în totalitate varietatea de lemn, ele există de zeci de ani și sunt destul de populare. Ovation folosește un compozit din fibră de sticlă pentru corpul și părțile laterale ale chitarelor sale rotunjite, combinate cu un blat din lemn masiv, în timp ce Rainsong produce instrumente realizate în cea mai mare parte din grafit.

În general, chitarele sintetice sunt mai puțin susceptibile decât lemnul la schimbările climatice și oferă caracteristici tonale distincte. Pe de altă parte, ele tind să nu se îmbunătățească odată cu vârsta.

Finisaje

Majoritatea chitarelor acustice au finisaje clare, naturale. Sunburst și alte culori au atracția lor unică, dar reține că un finisaj cu multe culori poate împiedica sunetul. Cauta un finisaj translucid prin care poți vedea esenta de lemn.

Incrustările, finisajele cu șiret, mecanismele placate cu aur și alte opțiuni decorative pot adăuga cu siguranță frumusețe unei chitare, dar nu o fac neapărat un instrument mai bun. Pe de altă parte, dacă numele tău încrustat pe tastatură te face să crezi că suna mai bine, s-ar putea să merite să analizezi acest aspect.

O parere personala!
Unele dintre cele mai bune sunete de chitare acustice, pe care am cantat vreodată, au fost obtinute cantand la unele dintre cele mai urâte instrumente 🙁