Cele mai apreciate chitare clasice din lume

Adevărul despre chitare: Top 10

„Care este cel mai bun brand producător de chitare clasice?” aceasta este întrebarea… Întrebare dealtfel destul de frecvent întâlnită când vine vorba despre achiziţia unei chitare clasice. Şi pentru a fi sinceri până la capăt, un răspuns nu este atât de uşor de dat pe cât pare. Cu câteva luni în urmă, căutând pe internet un top al chitarelor clasice, am fost redirecţionaţi către altceva, respectiv topuri ale primelor 10 branduri producătoare de chitare electrice. Suferind o serioasă dezamagire după constatarea că totuşi chitarele clasice nu sunt atât de cunoscute, sau nu sunt atât de vândute, precum sunt cele electrice, şi fiind dezamagiţi de ideea că nimănui nu-i pasă suficient de mult încât să scrie un blog despre chitare clasice, am decis să facem ceva în acest sens. Aşa că după multe sugestii, analize şi idei, a fost realizată o listă cu 10 branduri producătoare de chitare clasice, ţinând cont de păreri obiective cum ar fi recunoaşterea şi reputaţia internaţională, recomandarea profesorilor şi a specialiştilor şi părerile împărtăşite de către maeştri ai chitarei clasice. Este evident faptul că chitarele maeştrilor sunt făcute de către lutieri profesionişti, care fac în jur de 10 chitare, foarte scumpe, pe an, aşa că aceşti lutieri nu au o producţie de chitare clasice în masă, deci nu pot fi incluşi în această listă. Marea majoritate a celor suficient de curioşi încât să caute un top al primelor 10 branduri producătoare de chitare clasice, mai mult ca sigur că nu intenţionează să cumpere acele chitare extrem de costisitoare.

Deci, iată lista, listă care se adresează în principal celor care au un buget cuprins între 100 şi 2000$:

(Din ce am înţeles, nu există un brand numărul 1; iar lista nu este făcută neapărat pentru a evidenţia acest lucru, ci pentru a face cunoscute numele celor mai importante 10 branduri, şi ale câtorva dintre cele mai importante chitare ale lor, împreună cu fotografiile acestora şi câteva informaţii .)

Chitarele Jose Ramirez

Aceasta necesită o introducere pe măsură.

Când am ajuns la chitarele Ramirez, toţi cei pe care i-am întrebat au răspuns în acelaşi fel, folosind un cuvânt simplu şi elocvent: „extraordinar”. Era ca şi cum acest brand ar fi fost impecabil, şi nimeni nu avea nimic de obiectat la adresa lui. Chiar şi maeştrii vorbesc mult despre el. Este evident ca Ramirez are o istorie şi o moştenire uriaşă, şi de când Segovia a spus odată, întrun documentar, că Ramirez este cel mai bun lutier, împreună cu Hauser, acesta a câştigat automat un „statut foarte bun”, împreună cu chitarele Herman Hauser, pe care atât Segovia cât şi Bream au cântat.

Pe scurt, iată povestea lui Jose Ramirez.

Jose Ramirez (1858-1923) a fost lutier, fondatorul companiei care îi poartă numele, şi al dinastiei de lutieri care continuă să o conducă. Nepotul său, Jose Ramirez al 3-lea a fost un inovator în domeniu, care a adus semnificative schimbări chitarei clasice. Ramirez a fost primul născut al lui Jose Ramirez de Galarreta, un înstărit proprietar de terenuri. În 1870 devine învăţăcelul lui Francisco Gonzalez (1830-1880). În 1890, îşi deschide propriul magazin la Madrid, şi de atunci chitarele Ramirez continuă să funcţioneze la aceste premize până în 1995. Munca lui Ramirez a urmat în general designul propus de Antonio Torres (1817-1892), cu o singură excepţie – a produs o chitară de flamenco mai mare, cunoscută ca tablao guitar. Atât inovaţia în sine, cât şi calitatea chitarei au fost bine primite, dar în primul rând este amintit ca fondatorul dinastiei de lutieri şi a companiei producătoare de chitare clasice care încă îi poartă numele.

Chitarele Manuel Rodriguez

Manuel Rodriguez este deasemenea un excelent brand, considerînd toate chitarele lor, la diverse cote de preţ. Fabrică chitare de mai bine de 100 de ani, cu preţuri începînd de la 500$, şi care pot ajunge la 4000$. Acesta este poate unul dintre brandurile despre care se poate spune că oricine îl are sau l-a avut la un moment dat în viaţă. Manuel Rodriguez, nepotul chitaristului de flamenco Manuel Rodriguez Marequinşi fiul lutierului de chitare clasice Manuel

Rodriguez Perez, a învaţat arta construcţiei de chitare de primă mână. Ucenicia lui a început la vârsta de 13 ani la Madrid, şi după ce şi-a deschis primul său magazin în Spania, Manuel a emigrat în Los Angeles în 1959, deschizîndu-şi o afacere acolo.

Manuel va sta în Los Angeles 15 ani, fabricînd chitare pentru profesionişti, actori de la Hollywood, profesori, şi studenţi, înainte de a se muta înapoi la Madrid în 1973.

Folosind numai lemn de cea mai bună calitate, lucrînd manual, Manuel Rodriguez produce chitare distincte, potrivite celor mai mari artişti ai lumii. Fiecare instrument este unic în felul său, aşa cum este şi muzicianul care cântă la el.

Chitarele Armin Hanika

Se spune că nu poţi da greş cu o chitară Hanika, şi vreau să vă asigur că întradevăr aşa este.

Fondat în 1953, Armin Hanika este unul dintre brandurile de top din Germania. În caz că nu ştiaţi, germanii şi-au adus din plin contribuţia în lumea chitarelor clasice, atât prin cele produse, cât şi prin cântec. Toate chitarele clasice tradiţionale sunt făcute cu tradiţionala întăritură Hauser, inventată de către lutierul german Hermann Hauser. Contribuţia indispensabilă a lui Hauser a făcut ca pianiştii să invidieze chitariştii şi deasemenea, a făcut fericită o întreagă comunitate, de la Segovia la Bream. Majoritatea conservatoarelor din Germania predau chitară clasică şi profesorii lor sunt printre cei mai buni din lume. Chitarele Hanika au 4 categorii de chitare clasice:

Linia de Studio
Linia de Recital
Linia de Concert
Linia Profesională
Linia de Studio se ocupă de chitarele pentru începători, iar celelalte urcă, atât calitativ cât şi ca preţ. Preţul începe de undeva de la 500$ şi poate ajunge pănă la 5000$ (produc deasemenea şi chitare personalizate). Sunt deasemenea foarte cunoscuţi pentru că oferă garanţie pe viaţă pentru eventualele defecte de fabricaţie, deşi este practic imposibil să găseşti aşa ceva. Singurele lucruri care ar putea fi reproşate chitarelor Hanika sunt rozetele lor neconvenţionale şi finisajul lor mat, care nu arată atât de strălucitor, dar care străluceşte când vine vorba despre sunet.

Chitarele Yamaha

Printre cele mai bune chitare manufacturate, Yamaha este probabil cel mai subestimat brand, şi aceasta se datorează în mare parte chitarelor intermediare ca preţ (500$), produse în China şi Indonezia, nu în Spania sau oriunde altundeva în Vestul Europei. Este o problemă neobişnuită ca Yamaha să vândă chitare clasice la această cotă de preţ! De ce ar vrea cineva să investească 600$ întro chitara spaniolă clasică, fabricată în China. Acest lucru s-ar întâmpla numai dacă respectiva chitară, în mod surprinzător, ar fi mai bună decât toate chitarele de producţie spaniolă, braziliană, bulgară, sau din orice altă parte a lumii. Chiar dacă asta ar fi adevărat, cumpărătorul s-ar gândi de două ori, şi până la urmă probabil ar rămâne tot cu ceva cu logo „made in spain”. Oricât de ciudat ar părea, acesta este adevărul. Dacă îmi amintesc corect, Yamaha are probabil cele mai bune chitare, la cele mai mici cote de preţ, cum ar fi Yamaha C40 sau C70, costă apoximativ 100-150$ şi au o durată de viaţă mare. Datorită problemei „made in China sau Indonezia”, de multe ori oamenii uită de linia de top, scumpă, a chitarelor Yamaha, cele confecţionate în Japonia. Acestea din urmă au fost considerate de mulţi ca având un sunet foarte bun. Şi să nu uităm de chitarele ieftine sau de cele pentru începători, pentru care este este greu să găseşti ceva de mai mare încredere. Yamaha are 4 serii de chitare clasice:

Seria C
Seria CG
Seria CGS
Seria GC
Chitarele Kremona

Kremona, un brand din Bulgaria, produce chitare clasice de mai mult de 85 de ani. Venind dintro ţară fostă comunistă, producătorii de chitare nu cred în ideologia capitalistă de a păcăli oamenii doar pentru a câştiga mai mulţi bani. Probabil dacă investeşti în jur de 500-800$ atunci nu poţi căpăta o alternativă mai bună, la această cotă de preţ, pentru o chitară cu corp colid. Sofia şi Romida sunt 2 dintre cele mai bune chitare ale lor, dintre numeroase altele.

Crede-mă, la acest preț este cea mai bună mai ieftină chitara clasică cu top solid și laturi, de asemenea. Ce e minunat este în partea de sus, unde este fabricată din cedru solid și spate precum și părțile laterale sunt realizate din sapele „solid”. Ei bine, să fiu sincer la chitarele de top de la Kremona laterale şi spatele sunt din lemn de trandafir. Griful este făcut din lemne fine de Arţar indian și gâtul este din lemn de mahon african. Cheile arată foarte bine, acestea sunt placate cu aur de 24k şi butoane de chihlimbar. Are 19 freturi, și lățimea la Nut este de 2.05 „(52mm.) Cum este această chitară atat de ieftină? Răspunsul este simplu, nu este făcută în Spania, Kremona este o chitară produsă de un brand bulgar, dar fără prejudec

ăţii, această chitară este la fel de bine construită și sună la fel desăvârşit ca una spaniolă. Artişti precum Roberto Corrias, Scott Paul Graham, Vadim Kolpakov, Xavier Padilla, Ray Zhou, Elliot Easton, Rob Rowe, Lyle Workman, Kayden Behan, Mark Ballas, Don Soledad, Kapali Long, Michael Sean Miller cantă pe aceste minunate instrumente.

Chitarele Madrigal

Chitarele Madrigal poate nu sunt atât de cunoscute la nivel internaţional, dar totuşi sunt demne de menţionat. Spre deosebire de Ramirez sau Rodriguez, Madrigal nu sunt foarte cunoscute pentru sunet, ci pentru cât de bine sunt făcute şi pentru volumul extraordinar pe care îl au.

Modelul de top de la Madrigal, B11, are nu numai un volum foarte bun, dar are şi un ton plăcut şi o bună susţinere. Madrigal foloseşte cele mai bune materiale, şi produce chitarele după metode învăţate de la mari maeştri lutieri spanioli. Toate chitarele au top solid, pentru un sunet cald, folosind mahon sau palisandru pe spate şi în părţi, palisandru şi abanos pentru fretboards. Deasemenea, Madrigal promovează modele cu preţ moderat, pentru studenţi sau începători.

Chitarele Alhambra

Deşi numele nu sună neapărat la fel de bine ca şi Ramirez sau Rodriguez, aceste chitare şi-au clădit o reputaţie serioasă în ultimii 30 de ani, în întreaga lume ( au început să producă în jurul anului 1960). În primul rând, aceste chitare arată extraordinar, finisajul şi rozetele sunt probabil cu mult mai bune la modelele studenţeşti sau pentru începători, comparativ cu alte branduri. Modelele c1, – c3 au deasemenea şi un volum foarte bun. Modelul 5p este considerat cel mai bine vândut, cu top solid, având şi lemn de abanos. Modelul Iberia merită deasemenea atenţie. Problema cu chitarele Alhambra este că, din cine ştie ce motive, au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la maturitate ( în jur de 3-4 ani ). Toate chitarele sunt fabricate în Spania, iar unele modele, cele mai costisitoare, cum ar fi Alhambra 8p, sunt produse întrun mic atelier al unui lutier spaniol.

Chitarele Cordoba

Poate că pare greu de crezut, dar Cordoba a produs, de-a lungul timpului, câteva modele de chitare uimitoare, inovând unele elemente.

Chitarele Iberica

 

Iberica este un brand portughez. Au fabricat câteva modele neconvenţionale de chitară clasică, care pot fi luate în considerare. Au, deasemenea, câteva chitare speciale, la care mâna dreaptă stă (se odihneşte) întrun mod mai firesc, mai uşor, pe chitară, în timp ce degetele ciupesc corzile, mod care nu este chiar de odihnă, dar se apropie destul de mult. Designul chitarelor şi construcţia lor sunt foarte moderne. Sunt numite chitare „ergonomice”, şi cu siguranţă merită încercate. Dacă bugetul alocat este în jur de 300-700$, atunci o chitară Iberica poate fi alegerea potrivită.

Chitarele Almansa

Aceste chitare sunt tot de provenienţă spaniolă, producţia începînd din 1990. Lutierii care le manufacturează au petrecut ceva timp în atelierele altor lutieri cunoscuţi, cum ar fi Rodriguez, aducînd de acolo tehnica şi priceperea în confecţionarea chitarelor clasice. Încetul cu încetul, Almansa îşi construieşte o reputaţie bună. După 2005, aceste chitare au devenit din ce în ce mai populare. Preţurile variază între 500$, pentru o chitară de începător, şi pot ajunge până la 2000$, cele de top.

Brandurile enumerate mai sus sunt selectate dintre 27 de branduri care produc în mod curent şi în cantitaţi mari chitare, şi care vând la nivel internaţional, la diverse cote de preţ.

 

Nu sunt aşezate neapărat întro ordine anume, acest lucru fiind nepotrivit şi putînd fi privit ca publicitate mascată.

Aceste branduri fabrică chitare care au, mai mult sau mai puţin, un preţ de pornire de aproximativ 400-500$. ( unele pot porni de la 1000$)

În ceea ce priveşte top 100 chitarişti ai momentului, aceştia folosesc în mare parte chitare lucrate manual, atent fabricate de către lutieri a căror filosofie, estetică şi nu în ultimul rând bunăvoinţă vin în aşteptarea dorinţelor clienţilor. Dacă cineva caută un top 100 sau top 10 lutieri, nu va găsi. Şi asta pentru că o chitară se poate evalua obiectiv doar în ceea ce priveşte materialul, designul, estetica, sonoritatea, volumul, intonaţia, proiecţia, adâncimea, dinamica, toate acestea până la 70-80%, restul fiind evident subiectiv, deoarece, după un anumit punct devine personal.

Problema cu toate chitarele clasice este că nu sună suficient de „matur” atunci când sunt abia terminate. Chitarele, ca şi vinul, trebuie lăsate la „învechit”, bine întreţinute şi folosite, cel puţin 6 luni sau chiar 1 an, pentru a se deschide şi a-şi căpăta sunetul propriu. Cu siguranţă se va observa o mare diferenţă ( dacă ai cântat cu regularitate la chitară timp de 2 ore pe zi, înseamnă că s-au strâns aproximativ 400 de ore de cântat la acelaşi instrument pe care l-ai înregistrat). Brandurile mari de chitare clasice oferă în general garanţie şi dacă instrumentul cumpărat este unul scump, care costă mai mult de 2000$, atunci poţi trimite direct producătorului mail-uri prin care să semnalezi eventualele probleme constatate sau apărute în timp la chitara cumpărată. Întotdeauna păstrează chitara întrun toc, confecţionat dintrun material dur, atunci când nu cânţi, foloseşte un higrometru şi un kit de umidificare. Niciodată nu lăsa chitara direct în lumina soarelui.

Cu speranţa că aceste informaţii vă sunt utile, vă aşteptăm cu mai multe întrebări, eventuale propuneri, şi de ce nu, să ne vizitaţi site-ul.

chitara, chitara clasica, chitara vanzare, chitara vanzare bucuresti, chitare clasica vanzare,chitara electrica

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.