Cele mai bune chitare bas cu 5 corzi din 2023 – Top 5 alegeri

Basurile electrice cu cinci corzi au fost folosite în trupele de jazz de ani de zile, iar contrabasul orchestral avea o versiune cu 5 corzi. În ultimii ani au devenit mai populare. Unii le văd ca ciudățenii care nu aduc îmbunătățiri reale în arta de a cânta la chitară bas. Alții cred că sunt cel mai bun lucru care a apărut în ultimii ani, deschizând o nouă abordare și opțiuni de sunet multiple.

Așadar, să ne uitam la cele mai bune basuri cu 5 corzi de pe piață

Yamaha TRBX605 5

Yamaha face instrumente de calitate și această chitară bas nu face excepție. Corpul este realizat din arin, ceea ce este o alegere interesantă. Este un lemn de esență tare, dar este cel mai moale dintre lemnele de esență tare, care are un blat laminat de arțar. Forma corpului este sculptată pentru a-i oferi cu adevărat un aspect atrăgător. Gâtul are o construcție din 5 piese din mahon/arțar, care este foarte stabilă și sigură. O punte turnată sub presiune, proiectată de Yamaha, cu o distanță de 18 mm, permițând mult spațiu pentru toate stilurile.

Calitate pana la capat. Este suficient să spunem că atât tipurile de lemn utilizate, cât și materialele pentru hardware sunt toate de înaltă calitate și Yamaha nu a făcut compromisuri în producerea acestui bas, este vorba despre doze și componente electrice care merită luate în considerare. Sunt incluse doze cu bobină dublă magnetică H5, care au un design cu patru poli cu magneți Alnico care creează câteva tonuri curate și calde. Controalele va dura puțin să vă obișnuiți cu ele  așa cum functioneaza, tăieturi de amplificare a înaltelor, mediilor și basului pe cadrane separate, un balans pentru dozele de bridge și grif și, deoarece această chitară este activă/pasivă, un comutator de comutare pentru a comuta între cele două. .

Să apelăm tonul. EQ-ul cu trei benzi are un preamplificator activ/pasiv. Pe partea inferioară a corpului se află compartimentul pentru o baterie. Există o lumină LED de alertă pentru baterie descărcată. Acțiunea de a cânta a acestei chitare bas este surprinzătoare. Este neted și confortabil, iar placa, deși puțin mai lată decât verii săi cu 4 corzi, se simte ușor de jucat. Nu există nicio îndoială că aceasta este o chitară bas superbă. Aduce calitatea construcției Yamaha și adaugă câteva inovații grozave pentru a vă ajuta să vă creați și să vă dezvoltați propriul sunet.

Și prețul? Ei bine, să spunem că este ieftin la preț.

Schecter Stiletto Studio-5

David Schecter a înființat compania în 1976 pentru a produce piese de schimb pentru chitarele Fender și Gibson. Acum au o gamă completă de instrumente, unele realizate manual. Ei produc instrumente de calitate la prețuri foarte accesibile.

Basul Stiletto Studio-5 este un instrument foarte special. De obicei nu ne place să comentăm cât de bine arată o chitară, fiind mai interesați de cum sună și cum cântă, dar vom face o excepție pentru aceasta. Are un aspect uimitor.

Fabricat din mahon, are margini conturate și două tăieturi adânci care oferă acces complet la gâtul de arțar și nuc și la digestie din lemn de trandafir. Gâtul are o formă tradițională „C” și este ușor de jucat. Două doze humbucker-uri sunt alegerea pentru pozițiile gâtului și punții. Există un eq activ cu 3 benzi pentru a permite crearea sunetului și un control de amestecare pentru a amesteca sunetul între pickup-uri. Tunerele Grover sunt incluse pentru a asigura ușurința de reglare și stabilitate.

Să trecem la sunetul mare. Această chitară bas are un sunet mare generat de dozele EMG și ajutat pe parcurs de opțiunile EQ. Comenzile bass, medii și înalte permițând profunzime și o mulțime de top-end. Este atât cald, cât și clar și are un sunet puternic și o mulțime de sustain. Nu veți obține un sunet de bas tradițional de la această chitară. Are propriul sunet despre care trebuie să spunem că este foarte bun. O mulțime de joase și medii, dar acces la un top vibrant dacă asta este ceea ce doriți. Arată și sună foarte impresionant și este, și la preț, este o afacere absolută.

Schecter Omen Extreme-5

Similar în anumite privințe cu Stiletto, dar o versiune puțin mai ieftină. Corpul este din mahon, încă cu margini de contur atractive și arțar subțire „C” cu gâtul din lemn de trandafir și un truss rod reglabil în două direcții. Are un gât complet de 35 de inchi, cu tăieturi duble, care oferă acces complet.

Schecter și-a pus propriile doze de bas Diamond pe acest model, unul la punte, unul la grif. Are un control principal și două comenzi pentru egalizator de benzi care vă modelează sunetul și un control de echilibrare sau mixare. Tunerii sunt de la Schecter. Ca și în cazul celor mai multe lucruri Schecter, această chitară este frumos realizată, cu multă atenție acordată detaliilor. Finisajul corpului este frumos lucrat, oferindu-vă un instrument cu aspect impresionant.

Dar cum sună. Din punct de vedere al sunetului, este foarte agresiv. Este profund și foarte puternic, cu mult drive și sustain. Această chitară bas nu se va potrivi cu anumite stiluri de joc sau genuri de muzică. Dacă, totuși, vrei să-i dai puțin aer și poate să-l un pic solo, va fi foarte bine. Are o mulțime de sunete de metal fără a încerca cu adevărat și merge cu adevărat la capătul de sus, dar păstrând un capăt de jos care este clar și nu noroios.

Pentru preț, este o valoare remarcabilă atât prin sunetul pe care îl creează, cât și prin calitatea construcției.

Ibanez SR405EQM 

Pe măsură ce listam aceste chitare bas, un lucru începe să fie evident. Calitatea construcției și designului acestor instrumente este remarcabilă, iar acest Ibanez este un alt exemplu bun în acest sens. Corpul este din mahon, cu un blat de arțar atrăgător, cu un design ochi de dragon. Pe partea inferioară, există un compartiment pentru bateria de 9v. Gâtul este format din cinci piese, realizat din arțar, cu o tastatură din lemn de trandafir.

Dozele au fost incluse în pozițiile gâtului și podului. Acestea sunt doze PowerSpan Dual Coil care sunt foarte receptive, mai ales printre frecvențele mai înalte. Există un EQ cu trei benzi cu trei setări majore de control. Primul mod sau modul de atingere vă va oferi un sunet clar, foarte curat, cu o bobină simplă, cu mult top. Al doilea, modul Series aduce humbucker-urile cu acel ton cald și plin, cu o mulțime de joase. Al treilea mod, power tap le aduce pe amândouă împreună, permițându-vă să combinați sunetele pentru a crea exact ceea ce doriți. Varietățile de sunet pe care chitara este capabilă să le obțină sunt mult ajutate de a avea electronice active cu pasive cu bobină split. Este o combinație care funcționează foarte bine.

Nu am spune că aceasta este cea mai bună chitară bas pe care Ibanez a produs-o vreodată, dar are multe de dorit. Cu siguranță este foarte ușor de cantat, iar tăieturile duble permit accesul deplin la tastatură și, desigur, este frumos proiectat și fabricat. Sunetele oferite de pickup-urile PowerSpan nu vor fi pe gustul tuturor, dar oferă opțiuni și au o gamă largă de tonuri.

Din punct de vedere al prețului, este o alegere excelentă și un raport calitate-preț bun.

Squier By Fender Affinity Jazz V String

Ne uităm la basuri cu 5 corzi și spunem cuvintele chitară bas și te gândești la Fender. Suntem cu toții conștienți de ceea ce au dat lumii în chitare cu 4 corzi, să vedem ce au dat pieței pentru basuri cu 5 corzi.

Squier Affinity este o gamă bugetară de instrumente produse de Fender. Fără bibelouri, fără prostii marcă premium de la un producător de calitate. Cu toate acestea, primul lucru pe care îl observați este că nu au fost ceea ce ați putea numi aventuroși în designul său. Poate că ei simt că nu trebuie să fie, dar în comparație cu unii dintre concurenții săi, acest bas arată destul de obișnuit. Acestea fiind spuse, arată ca un Fender și acesta este posibil motivul. Au luat designul Jazz bass pentru a-și livra cele 5 corzi. Grift cu șuruburi în formă de „C” de 34 de inchi, cu o tăietură dublă, realizat din arțar, cu o tastatură din lemn de trandafir. Corpul este realizat din arin.

Lucruri standard, dar un câștigător dovedit. Fără bătaie de cap cu electricitatea. Două doze cu bobină simplă, una centrala, unal la punte cu un control de ton pentru fiecare și un volum principal. Ele produc un sunet puternic la capătul de sus, cu tonuri calde de jos. 

Fender etichetează această chitară basă ca fiind pentru un începător. Posibil, dar s-ar descurca bine în mâinile cuiva care știe puțin despre ceea ce face. Din punct de vedere estetic, este cu mult în urma concurenților săi și cu majoritatea opoziției furnizând humbucker-uri și alte mici extrauri, s-ar putea spune că acest bas nu este nimic ieșit din comun. Ceea ce face este să aducă pe masă acel know-how solid bazat pe Fender într-un pachet simplu, fără bibelouri, la un preț ridicol de mic. Pentru mulți oameni, asta va fi mai mult decât suficient.Cu această chitară bas, primești ceea ce vezi și auzi. Nu este precoce, își face treaba și o face bine.

Pentru preț, chiar o face foarte bine.

Sursa articolului: Joseph L. Hollen