Chitara acustica laminata sau din lemn masiv – Recomandari

Chitara acustica laminata sau din lemn solid?


În construcția chitarei acustice, poate fi folosit atat lemn masiv (adică, realizat dintr-o singură bucată de lemn) cat și lemn stratificat, foi subțiri de lemn (de obicei, cel puțin trei) lipite una peste cealaltă.

Acest lucru se reflectă în propagarea sunetului, care depinde de doi factori: elasticitatea materialelor instrumentului din care este confecționată și greutatea acestuia. Pe măsură ce lemnul masiv este mai ușor și mai flexibil decât lemnul stratificat, propagarea undelor sonore este mai bine realizată. Opus acestuia, lemnul laminat este mai greu și mai puțin flexibil, dar este mai puternic si mai rezistent. Mai mult, calitatea sonora a lemnului masiv se îmbunătățește de-a lungul timpului, în timp ce sunetul chitarei acustice realizate din lemn stratificat rămâne stabil.

Rezonanța acustică

Atât partea de deasupra (fata de rezonanță) cât și corpul(partea de jos sau părțile laterale) pot fi realizate din lemn masiv sau stratificat. Modelele entry-level sunt realizate din lemn laminat pentru a menține scăzute costurile de fabricatie, în timp ce modelele de calitate mai înaltă pot utiliza lemn masiv pentru partea superioară, soundbox sau întregul instrument. Multe dintre chitare au topul (față de rezonantă) realizat din lemn masiv și părțile laterale din lemn stratificat, pentru a combina calitatea sunetului decent, cu rezistența și costurile mai mici. Chitara realizată integral din lemn masiv sună intotdeauna mai bine. Acest lucru nu este întotdeauna adevărat. O chitara realizata din lemn masiv ar putea suna la fel de bine sau rău, ca o chitară realizată din molid laminat de înaltă calitate.

Intreținere

Molidul este cel mai bun lemn în ceea ce privește rezonanța, în consecință este lemnul cel mai utilizat pentru laterale. O chitară din lemn masiv este mai ușor de reparat. Fisurile din lemn masiv se pot repara relativ usor, în timp ce fisurile din lemnul stratificat se desfac în bucați.

Cele mai importante elemente ce trebuie luate în considerare atunci când alegeti o chitară acustică din lemn masiv sau multistrat sunt:

Inregistrarea: lemnul masiv este în mod clar superior, performanțele la nivel de sunet inclină balanța, cel puțin în alegerea lemnului masiv pentru placa de sunet.
Aplicații live: pentru o chitară folosită  adesea în aer liber, sau un muzician care se deplasează în mod frecvent, partea de jos și lateralele realizate din lemn laminat pot fi de preferat pentru rezistența lor.
Buget: chitarele realizate din lemn solide sunt mult mai scumpe