Acordeon Roland – Istoria acordeoanelor electronice digitale

Inceputul

Povestea acestui acordeon incepe la mijlocul secolului al 19-lea. Atunci o inventie, ce consta intr-un burduf si un mecanism cu ancii libere, a aparut in zona centrala a Europei. Un instrument muzical complet nou a luat fiinta: acordeonul. Acest nou instrument a avut influente puternice mai ales in muzica populara a acelor timpuri si a adus un mare numar de oameni mai aproape de muzica. Pentru a satisface asteptarile numerosilor muzicieni locali, acordeoanele au devenit din ce in ce mai diversificate, odata cu trecerea timpului, niciodata insa ca instrumente muzicale standardizate. Aceasta inseamna ca era practic imposibil sa apara o versiune electronica a uni acordeon. Pentru acest lucru era necesar un mecanism foarte complicat ce trebuia introdus intr-un corp compact si usor de transportat.

In 1967 Ikutaro Kakehashi, fondatorul companiei Roland, producator de clasa al instrumentelor electronice, a calatorit in Italia si a cunoscut cativa producatori de acordeoane in orasul Castelfidardo in Le Marche. Acest oras recunoscut in intreaga lume ca locul de bastina al industriei producatoare de acordeoane acustice.

Kakehashi a fost atat de fascinat de acest instrument, incat a cumparat 2 acordeoane pentru a le duce acasa. Totodata acesta a inceput sa viseze la crearea unui acordeon electronic.

Acest vis a fost impartasit de asemenea de catre Francesco Rauchi si Luigi Bruti, la Roland Europe S.p.A., cu sediul in Acquaviva Picena, regiunea Marche, membru al Roland Corporation Group.

Un pas inainte

Multumita rezultatelor avansate ale cercetarilor in domeniu, Roland a reusit sa faca un pas in istoria instrumentelor muzicale digitale. Acestia au creat Acordeonul-V, sau “Acordeonul Virtual”, echipat cu o tehnologie digitala performanta.

Roland fr-3x-acordeon-v

Acest acordeon Roland imbina traditia italiana a culturii muzicale cu ultima tehnologie digitala japoneza. El combina traditia fabricarii acordeoanelor din Le Marche, cu aplicatii muzicale electronice de ultima generatie.

Pentru a atinge acest scop, Roland stabileste relatii apropiate cu producatorii si tehnicienii companiilor producatoare de acordeoane din Castelfidardo si din imprejurimi.

Roland a reusit sa reproduca perfect sunetele uni acordeon, folosind propria tehnologie digitala “Physical Behaviour Modelling”. Aceasta tehnologie nu altereaza felul in care sunt folosite componente esentiale, precum burduful. Aerul este in continuare pompat prin burduf intr-un mod complet autentic, dar activeaza un senzor de presiune de rezolutie inalta, in locul anciilor libere. Roland a obtinut astfel un acordeon inovativ, pastrand intacte atat natura traditionala a intrumentului, cat si tehnica muzicala necesara interpretarii.

Acordeonul nu este un instrument muzical standardizat, asa cum am mentionat si mai sus; sunt diferite tipuri de acordeoane, pentru diferite genuri muzicale si, de asemenea, adaptate muzicii din diferite tari. Insa V-Accordion poate reproduce fidel toate variantele diferite de acordeoane traditionale, inclusiv cele cu acordaje atipice. De asemenea, sunetul acestui acordeon se poate schimba imediat dintr-un sunet italian intr-unul francez, unul care poate interpreta jazz, sau un bandoneon. Aceasta inseamna ca acordeonistul care canta diferite genuri muzicale sau care doreste sa exploreze noi frontiere ale sunetului. Nu mai are nevoie de cateva acordeoane acustice, ci doar de V-Accordion.

Multumita remarcabilei sale flexibilitati, Roland V-Accordion poate fi configurat in multe feluri si, de altfel, asigura acces facil la diferite sisteme de acompaniament cu ajutorul notelor de la basi, care sunt regasite doar la unele din cele mai costisitoare acordeoane si la cele ce sunt echipate cu peste 96 sau chiar 128 de basi.

Privind sper viitor

In timp ce dezvoltau V-Accordion, inginerii Roland s-au gandit ca pot utiliza burduful pentru a obtine si alte sunete, des intalnite la instrumentele electronice, cum ar fi vioara, trompeta sau saxofonul. De aceea, V-Accordion include cateva tonuri de orchestra pe care acordeonistul le poate reda cu o expresivitate naturala, nemaintalnita. Acest lucru datorita controlului pe care burduful il are asupra sunetului acestor instrumente.

Roland-FR-8X-Acordeaon-Digital

Fiind un instrument digital, V-Accordion este compatibil MIDI. Acesta permite astfel conectarea cu alte instrumente electronice sau cu un computer pentru a reda si primi sunete si date. Multi acordeonisti au visat indelung la aceasta posibilitate. Pana acum adaugarea unei interfete MIDI unui acordeon acustic era extrem de complicata si costisitoare.

Intr-adevar, nu numai visul acordeonistilor a fost implinit odata cu V-Accordion. La acest instrument pot fi folosite castile pentru a-l asculta. In acest fel este posibil sa se studieze sau sa se faca practica fara a-i deranja pe cei din jur. De asemenea, nu este necesara o intretinere continua, cum este cazul anciilor libere ce necesita acordaj, in situatia acordeoanelor acustice.

Mai mult, sistemul audio incorporat in V-Accordion poate fi foarte usor conectat la un sistem de amplificare extern. Acest lucru este posibil fara a altera timbrul si fara riscul microfoniei. Aceasta este deranjanta atunci cand un acordeon acustic este amplificat utilizand microfoane. Lucrul acesta li se intampla in special acordeonistilor care interpreteaza pe o scena.

Nu este intentia V-Accordion, cu toate cele prezentate, sa inlocuiasca acordeonul acustic, traditional. Acesta doreste sa completeze si sa extinda potentialul sunetelor sale. De asemenea reuseste sa mentina in acelasi timp neschimbata expresivitatea, fara a minimaliza acel sentiment particular pe care il ai atunci cand canti la un acordeon acustic.

Daca va doriti unul dintre aceste acordeoane minunate, Roland va poate ajuta sa va indepliniti visul de a canta la un instrument de calitate. Acesta reda sunetele si tonurile unui acordeon acustic cu absoluta fidelitate. Pentru a le testa va asteptam sa ne vizitati la magazinul Music and More, situat in Bucuresti, pe strada Academiei, la nr. 39-41 sau pe site-ul www.musicandmore.ro, de asemenea puteti intra si pe: https://goo.gl/auac8T

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.