Boss: Cele mai bune pedale de Distortion!

Istoria celor mai bine vandute pedale de distortion – si multe altele.

Daca Tube Screamer-ul este pedala esentiala de Overdrive, atunci Boss DS-1 este echivalentul ei la capitolul Distortion. Disponibila, accesibila si folosita de artisti de la Steve Vai la Kurt Cobain.

Boss: Cele mai bune pedale de Distortion!

 

Lansata in anul 1978, pedala Boss DS-1 a fost conceputa dupa un preamp Toshiba. Fiind prima pedala de Distortion lansata, a definit conceptul de pedale compacte ce au urmat.

Alte pedale la fel de cunoscute precum DS-1, ar fi DM-2 Analogue Delay, BD-2 Blue Driver si DD-3 Digital Delay.

Pedala a fost imbunatatita ulterior in anul 1993 deoarece circuitul Toshiba IC se apropia de sfarsitul duratei sale de viata.

Modificarea a constat in inlocuirea circuitului cu ROHM op-amp. Rezultatul a fost un efect de Distortion mai curat ce se putea seta de la o extrema la alta, fara a fi foarte zgomotos.

Abia in anul 2000, pedala a avut parte de ultima imbunatatire. Dispunand de un op-amp de la Mitsubishi, aceste versiuni ale pedalei au devenit mai pronuntate si totodata, cele mai populare.

Acestea au avut parte de mod-uri Keeley si Analogman ce au dus un sunet mediocru la unul excelent.

Caracteristici

1. Tone

Tonul din DS-1 este foarte asemanator cu cel de pe pedala Electro-Harmonix Big Muff. Se invarte in jurul mediilor joase.

Daca un Tube Screamer adauga medii, DS-1 taie pana la 500Hz, lasand frecventele inalte si bas-ul mai pronuntate in zona medie a knob-ului de control.

Aceasta setare este potrivita pentru stilul hard rock.

2. Level

Knob-ul de Level atenueaza pasiv output-ul pedalei.

3. Distortion

Tube Screamer-ul poate oferi pana la 40dB de gain, pe cand ProCo Rat ajunge pana la 70. Knob-ul de Distortion al pedalei DS-1 controleaza nivelul de Distortion celei de-a doua etape a op-amp-ului si poate oferi in jur de 25dB.

Totusi, nu lasati asta sa va pacaleasca, deoarece pedala are un boost tranzistor fix de 35dB la input, urmat de prima etapa a op-amp-ului, ceea ce inseamna ca semnalul va fi la fel ca cel trecut printr-un Big Muff.

Pedala Boss DS-1 a fost punctual de plecare pentru fabricarea urmatoarelor pedale:

Boss: Cele mai bune pedale de Distortion!

Boss DS-2 Turbo Distortion

Folosita de iubitori ai pedalei DS-1 precum Kurt Cobain, Boss DS-2 a fost prima incercare de la Roland pentru un circuit avansat.

La fel ca DS-1, DS-2 poate fi setat intr-un mod secundar ce impinge mediile. In afara de asta, knob-urile de control pentru Level, Tone si Distortion au ramas identice ca la DS-1.

Boss: Cele mai bune pedale de Distortion!

Boss HM-2 Heavy Metal

Pedala HM-2 duce conceptual de DS-1 la un alt nivel, respectiv un efect de Distortion ideal pentru genurile heavy metal, death metal si black metal.

Chiar daca circuitul este mai complex, cu doua controale pentru EQ, aceasta pedala nu ar fi fost posibila fara ca DS-1 sa fie punctul de pornire.

Boss: Cele mai bune pedale de Distortion!

Boss MT-2 Metal Zone

Avand reputatia ca fiind cea mai dispretuita pedala, Boss MT-2 este totodata una dintre cele mai bine vandute pedale.

Avand o sectiune vasta de EQ, este mai flexibila decat pedalele de Distortion precedente. La fel ca originalul Rat, veti obtine un sunet foarte diferit la setarile de gain inalte.

 

Tonuri clasice

1. Joe Satriani lead

Este foarte usor sa obtii un ton impunator cu DS-1, dar asigura-te ca ai un noise gate daca te conectezi la un amplificator puternic, deoarece vei avea parte de mult feedback.

Incearca aceste setari pe un amplificator puternic Marshall si pregateste-te de shredding.

Boss: Cele mai bune pedale de Distortion!

 

2. Entombed chainsaw

Sunetul de pe albumul Left Hand Path al trupei Entombed, este succesorul pedalei DS-1, adica HM-2, cu o chitara in stanga si una in dreapta.

Uffe Cederlund a mentionat faptul ca pe langa cele doua chitare pozitionate in stanga si in dreapta in mix, a mai inregistrat inca un track pozitionat fix pe centru cu DS-1, pentru a obtine un sunet plin in mix.

Boss: Cele mai bune pedale de Distortion!

 

2. Cobain grunge

Acest ton poate fi destul de greu de emulat cu o pedala DS-1 moderna, dar despre Kurt Cobain se stia ca foloseste aceasta pedala in perioada Bleach, apoi oscila intre DS-1 si DS-2.

El avea obiceiul de a impinge mediile cat mai mult la preamp-urile sale Mesa, deci, asigura-te ca amplificatorul tau are destula prezenta in medii.

Boss: Cele mai bune pedale de Distortion!

Concluzie

Boss este cea mai cunoscuta si experimentata firma de pedale de efecte din lume.

Indiferent de stilul pe care-l abordezi, exista o pedala de Distortion care sa ti se potriveasca. Pentru mai multe informatii vizitati site-ul Music and More sau blog-ul nostru.

De asemenea, va asteptam in showroom-ul nostru de pe strada Ion Campineanu Nr.26 pentru a testa pedalele.