Ce sintetizator sa-mi cumpar

Sintezatoare desktop vs. Sintezatoare modulare

Deci, sunteți în căutarea unor echipamente noi de sinteză​- de unde începeți? Un loc bun pentru a începe este să vă dați seama dacă doriți să începeți de la zero sau să începeți să cantati imediat.

Ne referim la enigma veche de zeci de ani, care este ce mai buna alegere sintetizatoarele desktop vs. modulare – și, din nefericire pentru tine, nu există un răspuns rapid.

Lumea vibrantă a sintetizatorului​ nu cunoaște limite. Categoria s-a schimbat aproape incomensurabil de la primele sale productii principale din anii ’60 și ’70. Tehnologia digitală a deschis porti largi spre mai multe posibilități decât și-ar fi putut imagina primii pionieri ai sunetelor. Și la fel ca aproape orice categorie de produse din lumea tehnologică mai largă, sintetizatoarele sunt mai mici, mai pline de funcții și mai disponibile decât oricând.

Există sintetizatoare monofonice și polifonice – doriți sunete bogate de acorduri sau sunteți mulțumit de arpegii pline și de derivații? Există oscilatoare analogice sau digitale, cu caracteristicile lor tonale din ce în ce mai indistincte. Presetari, filtre, efecte, corecții, tastaturi, secvențe, arpegiatoare – meniul de sintetizator à la carte este în continuă expansiune.

Cantitatea uluitoare de selectie este minunată, dar are dezavantajele sale. Indiferent dacă doriți să actualizați o platformă existentă sau să faceți primii pași în universul sintetizării, este dificil să știți de unde să începeți. Una dintre cele mai frecvente întrebări pentru profesioniști și pasionați în devenire este: desktop sau modular? În acest articol, vom cerceta în profunzime avantajele și dezavantajele fiecărei categorii, pentru a vă ajuta să aflați ce vi se potrivește…Ce vom compara:

  • Sunetul
  • Versatilitate?
  • Practicitate
  • Preț 

Ce sunt sintezatoarele desktop?

Sintetizatoare​ cu sunete presetate, sintetizatoare hibride, semi-modulare. Principiul este funcționalitatea completă a sintetizatorului într-o unitate relativ compactă, care poate încăpea pe biroul dvs. – lângă computer, tastatură, mixer și așa mai departe. Sintetizatoarele de tip desktop tind să aibă un lanț de semnal predeterminat – scot sunete grozave imediat. Unele au tastaturi sau secvențer încorporate, altele necesită să vă conectați propria sursă de intrare.

Pe scurt:

Funcționalitate completă într-o unitate relativ compactă
Lanț de semnal predeterminat pentru sunete grozave direct din cutie
Unele au surse de intrare încorporate, cum ar fi tastaturi sau secvențiere
Unele permit surse de intrare externe, cum ar fi controlere MIDI, secvențiere CV sau USB
Uneori, veți avea opțiuni de corecție pentru a vă ajusta lanțul de semnal
Set complet de comenzi pentru ajustarea parametrilor (cutoff, rezonanță, ADSR etc.)
Poate fi analog sau digital sau hibrid

Avantajele sintetizatoarelor desktop
Să extindem câteva dintre punctele menționate mai sus. Sintetizatoarele desktop vin cu un lanț de semnal gata făcut. Oscilatoare, filtre, efecte, toate aranjate în așa fel încât să producă sunete minunate fără a fi necesară nicio modificare. O modalitate excelentă de a vă obișnui cu sunetul și funcționalitatea sintetizatorului. Dacă sunteți un începător care este nou in sintetizatoare, unitățile desktop merită să fie luate în considerare numai din acest motiv. 

Sintezatoarele necesită o sursă de intrare. Pentru ca circuitele să genereze sunete trebuie să-l controleze ceva. Aici intervin lucruri precum secvențerul, arpegiatoare și controlere cu tastatură. Ceea ce găsiți adesea la sintetizatoarele desktop este că această funcționalitate este inclusă. O tastatură sau un secvențiator încorporat sunt obișnuite, ceea ce face foarte ușor să devii creativ imediat. Merită remarcat faptul că majoritatea unităților desktop și semi-modulare vor accepta și surse de intrare externe precum MIDI, USB și CV.

Așadar, economisiți un pic de bani, obțineți funcții ușor de utilizat imediat și sunt grozave pentru începători. În timp ce sintetizatoarele desktop funcționează excelent ca unități independente, ele sunt adesea concepute pentru a fi extinse și încorporate în alte configurații. După cum am menționat mai sus, conectivitatea precum MIDI, USB și CV înseamnă că le puteți conecta cu ușurință la aproape orice. DAW-ul dvs., configurația dvs. modulară, interfața dvs. audio – se va conecta imediat. Așa că nu ratați!

Dezavantajele sintetizatoarelor desktop
Desigur, trebuie să existe un compromis. Prin obținerea accesului ușor la sunete există câteva opțiuni la care trebuie să renunți. În primul rând, a avea un lanț de semnal predeterminat înseamnă că nu aveți control absolut. Da, puteți deseori să redirecționați și să modificați datorită comenzilor și corecțiilor, dar nu este 100% în mâinile dvs. Pasionații de sinteză ar putea considera acest lucru restrictiv, deși nu este o problemă pentru majoritatea!

În plus, unitățile de sintetizatoare autonome înghesuie o mulțime de funcționalități într-un singur loc. Pentru a face acest lucru, uneori trebuie să sacrifici anumite funcții. Este posibil să descoperiți că aveți mai puține opțiuni de filtrare, mai puține efecte, mai puține oscilatoare cu care să vă jucați, deoarece ați optat pentru un all-in-one.

În sfârșit, obțineți un all-in-one. Asta înseamnă o unitate unică pentru toate, care nu poate fi neapărat micșorat, pliat sau ambalat la fel de ușor ca hardware-ul mai mic. Sistemele modulare sunt relativ ușor de demontat, rearanjat și de transportat. Carcasele Eurorack sunt adesea concepute pentru a fi dublate/marite.

Ce sunt sintezatoarele modulare?

​Sintetizatoarele modulare iau cea mai mare parte a lanțului de semnal predeterminat pe care îl obțineți cu sintetizatoarele desktop. Imaginați-vă că demontați un sintetizator în componentele sale individuale, apoi puteți să le rearanjați liber. Este un concept similar cu pedala unui chitarist; puteți să vă alegeți componentele individuale și să le plasați într-o ordine care funcționează pentru dvs. Ordinea este determinată de cabluri de corecție care pot fi conectate și deconectate liber în orice direcție, permițându-vă să vă redirecționați semnalul în timp real.

Pe scurt:

Control total asupra lanțului de semnal
Personalizați-vă sunetul adăugând câte module doriți
Modulele pot lua mai multe forme; oscilatoare, filtre, mixere, unități de efecte – infinite!
Proiectat pentru a fi complet compatibil cu majoritatea hardware-ului
Adesea proiectat cu conexiuni universale
Cele mai multe sunt analogice, dar au si unele opțiuni digitale (efecte etc.)

Avantajele sintetizatoarelor modulare
După cum am menționat mai sus, a avea un control total de la capăt la capăt asupra configurației dvs. s-a dovedit a fi un concept irezistibil încă din prima zi. Cu setările modulare și Eurorack, puteți alege literalmente ce componentă o afectează pe care, generand o paletă aproape nelimitată de sunet și creativitate. Puteți folosi oscilatoare pentru a ajusta volumul, anvelope pentru a ajusta filtrele, tensiuni pentru a controla tempo-ul – totul funcționează. Ai literalmente capacitatea de a găsi un sunet pe care nimeni nu l-a mai găsit până acum. Există, de asemenea, sentimentul de satisfacție de neegalat de a crea singur un sunet, de la zero. Nu te poti abține să nu te gândesti la asta ca fiind mândria unui părinte cu un copil nou-născut.

Acolo unde sintetizatoarele desktop nu pot fi uneori extinse, sintetizatoarele modulare sunt proiectate să fie – acesta este ideea. Adăugați cu ușurință un alt modular la lanțul dvs. la orice slot ales. Puteți să vă sincronizați configurația cu alt hardware, să o conectați la DAW pentru a încorpora o secvențiere aprofundată. Puteți alege orice sursă de intrare doriți; Controlere MIDI, secvențiere analogice – chiar și sunet eșantionat sau o chitară!

Configurațiile modulare, la fel ca o pedală de chitară, pot fi modificate având în vedere caracterul practic. Strângeți-l și se va potrivi cu ușurință într-o cutie de transport sau într-un compartiment pentru bagaje deasupra capului. După cum am menționat mai devreme, multe carcase în stil Eurorack sunt construite pentru a fi portabile și practice. Mânere, căptușeală, întărire robustă. Acest lucru face foarte ușor să vă duceți configurația modulară oriunde doriți – creativitatea fără limite este întotdeauna la îndemână.

În sfârșit, și încă o dată comparabil cu o pedală, există aspectul de colecție. Colecția dvs. de module aranjate ordonat (sau dezordonat!) sunând și blooping în mod spectaculos SF poate fi o sursă imensă de mândrie și bucurie. Este acest aspect de colecție al configurațiilor modulare care atrage atât de mulți pasionați de echipamente nebănuiți. Odată ce ești mușcat de insectă, o ai pentru totdeauna.

Dezavantajele sintetizatoarelor modulare
intetizatoarele modulare pot fi dificile de utilizat și greu de invatat, începeți intotdeauna de la zero. Acum sunteți pe cont propriu. Poate fi o curbă abruptă de învățare indiferent de modul în care o abordați. Există nenumărate resurse, atât tipărite, cât și digitale, pentru a vă ajuta pe parcurs, dar există o mulțime de informații de luat în considerare. Sau dacă sunteți mai mult un cursant captivant, pregătiți-vă pentru un proces cu ardere lentă. Recompensa merită, fără îndoială, așteptarea – dar țineți cont de toate acestea!

Din nou, pe lângă punctele pe care le-am menționat mai devreme, modularul poate ajunge să fie costisitor. Când compari un multi-FX cu un număr proporțional de pedale de chitară, începe să aibă sens. Este minunat să ai controlul total asupra sunetului și a configurației, dar prețul componentelor individuale, combinat cu natura lor de colecție captivantă, poate deveni foarte rapid costisitor! Dacă decideți să mergeți pe calea modulară, aveți grijă de costurile în crestere și de bugetul propus. Sau pur și simplu urmați-vă visele și mergeți acolo.

Concluzie
Este destul de ușor să vezi avantajele unuia sau a celuilalt. Depinde cât de acomodat ești cu ideea de sinteză, experiența ta, sunetul pe care îl urmărești și cum îl vei folosi. Sintetizatoarele desktop sunt mai ușor de utilizat și mai accesibile, în timp ce sintetizatoarele modulare oferă opțiuni de neegalat, sunt foarte distractive și pot fi ajustate fără sfârșit.

Consultați gama noastră completă de sinteză și stații de lucru aici​ – mulțumim pentru lectură!