Cel mai ieftin pian digital

Care este alegerea corectă? Pianele digitale nu sună deloc ca şi cele adevărate. Pianinele ocupă prea mult spaţiu. Sfaturi nenumărate şi contradictorii îţi sunt servite, la cerere sau nu.
Cum sunt multe lucruri de pus în balanţă, acest articol încearcă să ofere sfaturi potrivite, pentru a putea lua cea mai bună decizie, în deplină cunoştinţă de cauză – cumperi pian digital sau cumperi pianină?
O scurtă istorie a pianului digital
Pianele digitale au fost inventate cu aprox. 20 de ani în urmă. Primele prezentări au fost destul de „dezastruoase”, clapele erau mult prea uşoare, cu textura asemănătoare unui burete şi nimic dintr-un adevărat pian nu se regăsea. Sunetul era incredibil de strălucitor, sclipitor, iar mostrele de sunet erau destul de îngrozitoare, înfiorătoare, groaznice. Nimeni nu putea spune că sunetul se apropia prea mult de al unui pian. Deasemenea, nici la exterior acele piane digitale nu semănau deloc cu un pian acustic, pentru că aveau carcase urâte din plastic, care nu se potriveau în nici o cameră, neavînd nimic în comun cu nici un fel de mobilă. Dacă aveai oaspeţi, era aproape jenant să ai o asemenea maşinărie din plastic în sufragerie.
O scurtă istorie a pianinei
Pianina a fost inventată în 1709 de către italianul Cristofori. Era un instrument cu 4 octave, cu ciocănele lovind corzile, exact aşa cum sunt pianinele de astăzi. Instrumentul a fost inventat pentru a veni în întâmpinarea nevoii de a controla dinamica prin atingere, ceea ce nu se putea întâmpla la harpă. Pianina timpurie a trecut prin multe schimbări, până a ajuns la forma sub care o cunoştem astăzi. Pianul lui Cristofori avea formă de aripă, ca şi pianele mari, de concert, avea un corp curbat şi un capac care putea fi ridicat. Erau deasemenea şi piane pătrate, în care corzile mergeau de la stânga la dreapta, ca la clavecin. Pe la 1800, existau pianine ale căror corzi erau perpendiculare pe clape. Alte nume sub care ar mai fi cunoscute pianinele sunt pian vertical sau pian acustic, însemnînd în esenţă acelaşi lucru. O pianină de modă veche, stînd drept în poziţie verticală, cu clape de fildeş, lemn de calitate, sculpturi turnate, picioare stilizate şi cu suport de lumânare din alamă are o viaţă proprie şi o istorie care nu poate fi ignorată. Pianele vechi vor avea întotdeauna un sunet deosebit, cald şi învăluitor, deoarece au fost făcute cu materiale de calitate, cu lemn adevărat şi cu multă dragoste. Lemnul plăcii de sunet se maturiza timp îndelungat, ceea ce crea în schimb un sunet rezonant şi susţinut, adică calitate. Iar calitatea superioară însemna că pianina aleasă putea rezista cu uşurinţă o viaţă.
Mergînd mai departe, în zilele noastre
Acum, pianele pentru începători sunt produse în masă în China, Indonezia sau Coreea, cu materiale foarte ieftine, cu plăci de sunet făcute din lemn care foarte probabil a fost doborît în ziua anterioară, totul asamblat foarte rapid, pentru a fi distribuite cât mai repede în lumea întreagă. Poate că lucrurile nu stau chiar atât de rău, dar cu siguranţă nu sunt departe de situaţia de mai sus.
Punând în balanţă, la propriu, avantajele şi dezavantajele achiziţionării unui pian digital sau ale unei pianine acustice, în continuare este o listă care trebuie consultată cu atenţie.
Avantajele unui pian digital
Poţi purta căşti, deci nimeni nu aude ce cânţi ( avantaj extrem de important când ești înconjurat de vecini ).
Poţi mări sau micşora volumul.
Muzica poate fi înregistrată pe instrumentul în sine ( la unele modele ) sau pe un CD, stick de memorie…
Poţi experimenta o mulţime de sunete diferite, ale diferitelor instrumente înregistrate.
Un pian digital este foarte uşor, poate fi plimbat dintro cameră în alta.
Pianul digital nu are nevoie de întreţinere sau acordaj, ceea ce înseamnă economisirea unei mici averi.
Poţi înregistra cântece de pe internet, care apoi pot fi cântate pe pianul tău (unele dintre modelele mai scumpe oferă şi această facilitate ).
Pentru ceea ce reprezintă, preţul pianelor digitale este unul foarte rezonabil; se poate alege unul care costă 300-400 euro. In acest sens o alegere protrivita sunt modele oferite de Yamaha, P-35, P-55 sau seria Piagero…
Spaţiul necesar pentru un pian digital este mai mic decât pentru unul acustic. Sunt mai mici ca şi lungime, mult mai uşoare, şi foarte important, are doar 2 treimi din adâncimea unei pianine, toate acestea ducând la economie de spaţiu.
Dezavantajele unui pian digital
Valoarea unui pian digital se depreciază extrem de rapid.
Modele noi apar la fiecare 2-3 ani, ceea ce face ca valoarea modelelor vechi să scadă şi acestea devin greu vandabile.
Sunetul este electronic, şi deşi au fost aduse îmbunătăţiri, nu va suna niciodată ca un pian acustic.
Atingerea este mai uşoară decât la o pianină, şi balansul clapelor nu este perfect.
„Înfăţişarea” unui pian digital nu este atât de plăcută ca cea a unui pian acustic, şi este fabricat din plastic şi din pal. Se poate strica destul de repede dacă este mutat foarte des dintrun loc în altul.
Carcasa exterioară este dificil de reparat odată ce s-au produs daune.
Dacă ceva nu este în regulă la partea mecanică sau la cea electronică, pianele digitale sunt foarte costisitoare din punct de vedere al reparaţiilor.
Garanţia este în mod normal destul de scurtă, undeva între 1 şi 3 ani.
Avantajele unei pianine
Valoarea obiectului în sine se va păstra în timp dacă este îngrijit, ba chiar ar putea să crească după o perioadă mai lungă. ( în mod normal cam după 20 de ani )
Pianina are un sunet natural, produs de catre ciocănelul care loveşte corzile şi apoi amplificat de către placa de sunet.
Pianina este făcută din lemn, uneori MDF, şi este foarte solidă.
Dacă se strică carcasa exterioară , aceasta poate fi reparată destul de ieftin şi uşor.
Dacă este o problemă cu partea mecanică, poate fi reparată în mod normal de către un acordor, foarte repede şi relativ ieftin. ( cu excepţia pianelor vechi, care în mod normal necesită multă muncă )
Atingerea unui pian acustic este fidela dinamicii impuse de forta degetelor
În mod normal, pentru un pian acustic se oferă o garanţie de 5-10 ani.
Dezavantajele unei pianine
O pianină este extrem de grea, poate cântări până la 175kg, și este aproape imposibil de mutat fără ajutor.
Volumul nu poate fi dat mai tare sau mai încet, poate fi controlat numai de către muzician ( un dezavantaj major dacă locuința este la bloc ).
Necesită acordaj regulat ( în mod normal de 2 ori pe an ) și poate fi destul de costisitor.
Un pian acustic are nevoie de întreținere ocazională, la fiecare 5-10 ani.
Un pian acustic bine făcut poate fi destul de scump.
Pianinele ocupă mult spațiu.
Dacă încerci să le muți, chiar și pe o distanță foarte mică, pot lăsa semne pe podea, fiind foarte grele; deasemenea, după o perioadă mai lungă de timp în care au stat în același loc, picioarele sau roțile pot lăsa semne pe podea, din cauza greutății imense.
Cu speranţa că aceste sfaturi sunt utile și vor ușura luarea unei decizii, vă aşteptăm cu întrebări și propuneri pe site-ul nostru www.musicandmore.ro .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *