Diferentele reale: Acordeonul Roland FR-8x, Roland FR-4x, Roland FR-3x si Roland FR-1x

Avantajele achizitiei acordeoanelor electronice Roland FR

Daca orasul Castelfidardo in Le Marche, este recunoscut in intreaga lume ca locul de bastina al industriei producatoare de acordeoane acustice, in aceeasi masura acordeoanele electronice Roland seria FR sunt cele mai populare in randul muzicienilor interpreti la acordeon.

Roland a reusit sa faca cel mai important pas in istoria instrumentelor muzicale digitale prin fabricarea “Acordeonului Virtual”. Acest acordeon imbina traditia italiana a fabricantilor de acordeoane clasice din Le Marche, cu cea mai recenta tehnologie digitala japoneza.

Ne-am propus sa realizam un tabel comparativ cu cele mai bine vandute modele si sa inseram si noul model FR-4x, modelul fabricandu-se incepand cu luna Septembrie 2016.

1.Pe primul rand al tabelului observam ca modelul FR-8x este cel care are cele mai multe clape, 41(pentru mana dreapta). Modelul FR-4x are mai putin cu doar 4 clape/taste. Aceasta diferenta nu este una semnificativa, deoarece majoritatea pieselor/melodiilor intepretate la acordeon au fost scrise/compuse si adaptate pentru acordeonul cu 37 de clape. Dimensiunea acestei claviaturi a fost cea mai utilizata in constructia acordeoanelor clasice.

2. Pe randul patru al tabelului observam ca FR-8x vine echipat cu display LCD ce ajuta la navigarea usoara in meniul instrumentului. Desigur nu aceasta componenta face diferenta majora. Muzicianul este in primul rand interpret si in mare parte a timpului el canta la acordeonul nu „butoneaza”.

3. Greutatea: randul cinci al tabelului. Aici FR-8x se afla in categoria grea. 11,8 kg este o greutate ce pune in dificultate muzicianul interpret. De mentionat faptul ca peste 90 % dintre acordeonisti canta la acest instrument stand in picioare. In schimb FR-4x cantareste putin peste 8 kg.  Atunci cand canti la acordeon, 3,8 kg in plus cantaresc ” foarte mult”

4. Difuzoarele sunt asemanatoare, FR-8x are 2 tweeters(FR-4x are doar un tweeter) ce vor reda mai bine frecventele inalte, in schimb FR-4x vine echipat cu difuzoare mai mari, de 10 cm(FR-8x are difuzoare de 9 cm). Acestea vor proiecta sunetele cu mai multa dinamica sonora( nu watts).

5. FR-8x dezvolta o putere muzicala a incintei/boxei interne de 50 watts. Conduce detasat!

6. FR-8x vine echipat cu 18 drum sets(seturi de tobe) fata de doar 3 seturi la FR-4x. Sunt insa putini muzicienii care folosesc sunete de percutie.

7. FR-8x are cu 18 sunete de orchestra mai multe fata de FR-4x.

8. Procesorul de efecte de la FR-8x este cel care face diferenta, oferindu-i un avantaj, atunci cand acordeonul nu este conectat la mixer sau la sisteme de amplificare cu procesor de efecte incorporat.

9. FR-4x are avantajul faptului ca procesorul de efecte este unul foarte minimalist si usor de utilizat, dotat cu Reverb, Chorus, Rotary, Cassoto si beneficiaza de efectul Sordina, care este de un real ajutor atunci cand interpretezi pasaje melodice.  Nu vei fi nevoit sa folosesti/ajustezi burduful pentru a obtine rapid nuante diferite, doar trebuie sa setezi efectul Sordina si sunetele de acordeon vor suna surdinat, in pianissimo.

10. Editorul de sunete de la FR-4x aduce un real avantaj acestuia. Poti seta diferite seturi care sa includa sunete/tonuri diferite, volume diferite, timbru personalizat, corectie de ton sau efecte(vezi paragraful 9) si pot fi salvate cu ajutorul editorului onboard in asa numitele „Live Set-uri”.

11. FR-8x are 100 de bank-uri si 14 programe. Mult timp utilizatori au inteles gresit aceste bank-uri. Ele nu fac referire la numarul de sunete ci doar la faptul ca un sunet ex: 011 poate si ajustat/modificat si „salvat” pentru bank-ul 55 sau 99. In concluzie este cum ai seta ora ceasului pentru mai multe fusuri orare.

12. Garantia oferita este aceeasi pentru toate modelele: 36 luni.

13. Punctul cu cifra malefica:) Pretul FR-8x costa aprox 5000 de Euro. De partea cealalta a frontului, Roland FR-4x valoreaza doar 3500 de Euro si beneficieaza de acelasi procesor de sunet ca si FR-8x.

Concluzia va apartine, doar ca ne permitem sa distrugem un mit.

Not Always: The Big is The Best !

 

Tabel comparativ pentru acordeoanele electronice Roland FR

Tabel cu diferente si asemanari ale acordeoanelor electronice Roland FR