Prima Chitara – Recomandari, Sfaturi, Achizitia Finala

În zilele noastre există o mulțime de chitări grozave pentru începători, dar, din nou, există și o mulțime de lucruri proastă calitate. Înainte de a cumpăra o chitară întreabă experții. Oferiți-vă timp să citiți și urmariți sfaturile noastre înainte de a vă deschide portofelul.

Sarcina noastra este să vă dam acea idee – pentru a vă asigura că, înainte de a intra într-un magazin de muzică, veți avea o idee destul de bună despre ceea ce doriți de la o chitară acustică.

Unde ne oprim cu bugetul?

Cu excepția cazului în care mătușa voastră muribundă v-a daruit chitara ei vintage care a acumulat praf în pod în toți acești ani, prima dvs. întrebare trebuie să fie: cât de mult vreau să cheltuiesc? Chiar dacă există chitare respectabile în orice interval de preț, este adevărat că primiți ceea ce plătiți. Și dacă un vânzător va încerca să vă convingă că are „exact ceea ce căutați și este doar un pic mai scump”, trebuie să puteți lua o decizie în cunoștiință de cauză.

Dacă sunteți începător sau doriți să aveți doar ceva de făcut în timpul liber, va trebui totuși să cheltuiți cel puțin 300 de lei pentru o chitară. Orice mai puțin de atat va va aduce aproape sigur ceva care nu numai că va fi foarte dificil de utlilizat, dar nu va suna nici prea bine. Sa presupunem că ai un plafon de cheltuieli de aproximativ 1000 de lei – o chitară din această gamă de preț ar trebui să aibă deja fața de rezonanță din lemn solid . Ridicați acest buget la 2000-2500 și deja vorbim despre un instrument din lemn masiv. Cuvântul „laminat” nu trebuie să apară în descrierea chitarelor care costă aproape sau mai mult de acest buget.

Dacă sunteți foarte conștiincios legat de buget, iată câteva sugestii: 

  1. Nu investiți banii în accesorii scumpe (curele de piele prelucrate manual sau un acordor de înaltă calitate. În schimb, investiți toți acești bani în cea mai bună chitară pe care o puteți cumpăra. 
  2. Nu uitati că nimeni nu mai plătește prețul de listă în aceste vremuri; reducerile de 10%, 30% (și adesea 40%) sunt standard. Magazinele de muzică nu se deosebesc de magazinele de îmbrăcăminte sau de magazinele audio – vor folosi orice fel de sărbătoare sau ocazie pentru a avea un „eveniment de vânzări al secolului” care, de fapt, nu vă va oferi economii reale.

Alegerea ‘armei’ tale:

Nu există bine sau rău atunci când vine vorba de a alege o chitară. Mai mare nu înseamnă întotdeauna mai bun, iar popularitatea unei chitare nu înseamnă neapărat că este potrivită pentru tine. Chitarele vin în toate formele și dimensiunile și ceea ce altcineva găsește atrăgător poate că nu este potrivit pentru tine.

„Calul de bătaie” al chitarelor acustice este dreadnought-ul, Martin D-28 fiind reprezentantul clasic. Puternic, versatil și extrem de arătos, acest model poate fi auzit pe nenumărate înregistrări și este chitara reprezentativă a rock-ului clasic. Succesul lui D-28 a dat naștere unei multitudini de copii, unele bune, altele rele. Alegeți una, prindeți câteva acorduri și apoi încercați ceva cu un aspect și sunet diferit – o chitară mică, cum ar fi un Taylor Grand Concert, un Gibson Jumbo sau un Ovation Adamas. Chiar dacă nu vă puteți permite niciunul dintre aceste instrumente, testarea acestora vă va ajuta să vă faceți o idee despre tipul de chitară cu care vă simțiți cel mai bine.

Setarea instrumentului:

Evident, orice chitară pe care o alegeți în cele din urmă trebuie să vă facă să vă simțiți confortabil. Dacă acțiunea este prea mare – corzile sunt prea depărtate de fretboard – degetele vă vor obosi mai repede și, de asemenea, poate fi un indiciu că gâtul este deformat. Verificati „fret buzz-ul” cântând note individuale în diferite locuri pe gât. Unii muzicieni profesioniști preferă o acțiune mai ridicată, pentru un sunet mai clar, dar dacă sunteți un începător care își cumpără prima acustică, probabil veți prefera corzi light și o acțiune mică.

Un alt lucru: s-ar putea să fi auzit muzicieni care să discute cât de bună sau rea este „intonația” pe o anumită chitară. Acest lucru se referă la cât de bine sună o chitară de-a lungul gâtului. Cea mai ușoară modalitate de a verifica acest lucru este să încerci acordul Re în prima poziție și apoi la tasta 14. În cazul în care chitara falsează la tasta 14 înseamnă că are o problemă.

Deși intonația și alte probleme pot fi adesea rezolvate cu o simplă ajustare de gât, uneori, acestea necesită ajustarea bridge-ului. De obicei acesta este un aspect în care nu doriți să intrați atunci când cumpărați o nouă chitară. Pe de altă parte, dacă te-ai îndrăgostit cu adevărat de un instrument, trebuie să te ocupi de reparațiile necesare și apoi să încerci din nou înainte de a finaliza achiziția.

Selecția de chitare acustice Cort și Soundsation vă stă la dispoziție pe site-ul Music and More: https://www.musicandmore.ro/chitare/chitara-acustica/