Primul tău sintetizator Eurorack

De ce am nevoie pentru a configura un Eurorack?

Dacă vă plac sintetizatoarele​, formatul Eurorack​ poate fi incredibil de atrăgător – puteți construi orice tip de sintetizator doriți. Dar trecerea de la sintetizatoare cu tastatură sau instrumente software la o platformă hardware deschisă poate fi solicitanta. Deși există opțiuni aparent nesfârșite pentru diferite componente Eurorack, crearea primului sintetizator Eurorack este simplă odată ce înțelegeți conceptele de bază. Să lămurim o parte din misterul din jurul Eurorack, să ne uităm la ce vei avea nevoie pentru a începe și să creăm un flux logic care să te înceapă pe calea către prima ta platformă Eurorack.

Stabiliți-vă obiectivele creative

​O modalitate de a vă stabili care este scopul pentru construirea unui  Eurorack este să începeți să căutați muzicienii preferatii  și modulele utilizate de acestia pentru a avea un obiectiv clar. Doriți să vă construiți propria versiune a unui sintetizator analog analogic subtractiv clasic pe care intenționați să îl utilizati în timp real cu o tastatură? Vă imaginați o structură unică de sintetizator​ pe care o veți conduce cu un secvențer?​ Poate că există un modul unic de secvențiere Eurorack pe care ți-ar plăcea să-l folosești pentru a controla celelalte sintetizatoare ale tale? Sau poate doriți să generați peisaje sonore ambientale pe care să le înregistrați și să le manipulați în DAW? Puteți construi o platformă Eurorack pentru a îndeplini oricare dintre aceste și alte obiective, dar veți dori să restrângeți aceste obiective înainte de a face o listă de cumpărături.

Patru lucruri de care veți avea nevoie

Să începem cu o vizualizare macro – dintre toate modurile diferite în care puteți aborda construirea unui sintetizator modular Eurorack, veți avea nevoie de aceleași patru lucruri de bază de fiecare dată.

  • Cutie Eurorack
  • Alimentare cu sursa de tensiune
  • Module de sunet
  • Cabluri de corecție

Mai întâi este nevoie de o carcasă Eurorack pentru a găzdui toate modulele dumneavoastră. De asemenea, veți avea nevoie de o sursă de alimentare pentru a furniza energie modulelor dvs. Desigur, veți avea nevoie și de module. Și, în sfârșit, veți avea nevoie de un set de cabluri de corelare bune pentru a conecta modulele între ele. Există o mulțime de opțiuni pentru fiecare dintre aceste patru necesități și aceasta este frumusețea Eurorack. Să aruncăm o privire la fiecare și să vedem cum obiectivele pe care le-ați stabilit pentru instalația dvs. Eurorack vă vor dicta opțiunile.

Carcasa Eurorack. Asigurați-vă că aveți suficient spațiu

Alegerea dvs. pentru carcasa Eurorack determină multe lucruri – cum veți interacționa cu ea, câte module puteți instala, dacă veți avea nevoie de module suplimentare pentru a gestiona conversia nivelului audio (deoarece nivelul semnalului Eurorack nu este același cu nivelul liniei audio) , dacă aveți nevoie de o interfață MIDI pentru a vă integra cu o platformă MIDI și așa mai departe. Un aspect important este de cât spațiu veți avea nevoie pentru modulele dvs. Aceasta se măsoară în pas orizontal, numit în mod obișnuit HP, unitatea standard de lățime pentru modulele Eurorack.

Regula generală simplă este să obțineți de la inceput mai mult spațiu decât credeți că veți avea nevoie, astfel încât să puteți adăuga module în viitor – dar cu ce dimensiune trebuie să începeți, în general? Depinde într-adevăr de modulele dvs., dar pentru o platformă Eurorack de bază, undeva în intervalul de 80 CP-160 CP din spațiul total este o dimensiune bună spre care să privesti. Dacă știți deja ce module veți folosi, adunați spațiul total de care au nevoie și vizați 10-20 CP mai mult decât atât. Dacă nu sunteți sigur ce module doriți, este în regulă să estimați mai întâi dimensiunea unei carcase, asigurați-vă doar că vă întoarceți și confirmați că carcasa aleasă este suficient de mare pentru modulele pe care le decideți.

Pentru a rezuma, cel mai simplu mod de a începe este cu o carcasă Eurorack care oferă deja o sursă de alimentare încorporată și, poate, audio și I/O MIDI. Cu toate acestea, dacă nu există nicio carcasă Eurorack alimentată cu tensiune  și are forma pe care o doriți, este simplu să adăugați un modul de alimentare și orice module de interfață audio/MIDI de care aveți nevoie – asigurați-vă că le includeți la HP total pe care îl aveți. va avea nevoie.

Alimentare electrică. Cum să alegi unul dacă carcasa nu are

Pentru prima dvs. instalație Eurorack, poate fi o mare comoditate să alegeți o carcasă care vine cu o sursă de alimentare. Fie că folosești sursa de alimentare încorporată a carcasei sau o alegi pe a ta, de unde știi dacă o sursă de alimentare poate găzdui toate modulele pe care le vei dori? Pur și simplu adăugați cerințele de putere (date în miliamperi, abreviat mA, pentru consumul de curent) pentru toate modulele pe care le veți utiliza și asigurați-vă că sursa dvs. de alimentare poate oferi mai mult decât atât. Dacă utilizați o carcasă cu o sursă de alimentare încorporată, țineți cont de amperajul total al acesteia atunci când selectați modulele – dacă modulele pe care le doriți sunt mai mari decât valoarea nominală totală în miliamperi a sursei de alimentare, atunci veți avea nevoie o carcasă cu mai multă putere. Dacă intenționați să adăugați propria sursă de alimentare, așteptați până când ați restrâns alegerea de module, apoi alegeți o sursă de alimentare adecvată.

Module. Alegerea lor este partea distractivă

Frumusețea Eurorack este că poate fi orice vrei tu să fie. Puteți să vă creați propria versiune a unui sintetizator clasic și să adăugați funcții pe care le-ați dorit întotdeauna să aibă originalul. Puteți crea o stație de lucru de eșantionare, spre deosebire de oricare alta. Sau puteți accesa lumea vastă a secvențierelor Eurorack unice pentru a vă controla celelalte sintetizatoare așa cum nu ați mai putut să faceți până acum. Acesta este motivul pentru care subliniem necesitatea de a vă stabili obiectivele de la început – ar fi o mare dezamăgire să umpleți o platformă Eurorack cu module​ grozave doar pentru a descoperi că nu știți cu adevărat ce să faceți cu oricare dintre ele. Nu uitați că, pe lângă oscilatoare și alte surse de sunet, veți dori ca unele modulatoare, cum ar fi generatoarele de anvelope și modulele LFO, să vă manipuleze patch-urile în moduri creative. Este posibil să doriți unele efecte precum delay și reverb și probabil veți avea nevoie de niște interfețe audio și MIDI dacă carcasa dvs. nu o are.

Cabluri de corecție. Sistemul nervos al sintetizatorului tău

Cablurile patch formează conexiunile integrale între modulele tale Eurorack și le vei manipula mult mai mult decât majoritatea cablurilor din studioul tău. O parte din entuziasmul Eurorack este posibilitatea de a recabla instalația din mers și asta înseamnă că veți conecta și deconecta în mod constant cablurile de corelare. Cablurile ieftine se pot uza rapid, ceea ce duce la conectivitate intermitentă. Este mai bine să cumpărați cabluri de calitate chiar de la început decât să trebuiască să le înlocuiți des.

Câteva sfaturi înainte de a începe

Sperăm că v-am lămurit câteva lucruri — indiferent de ce doriți să faceți cu instalația Eurorack, veți avea nevoie în esență de o carcasă Eurorack, o sursă de alimentare (dacă carcasa dvs. nu are una), module Eurorack și cabluri de corecție. Și dacă obțineți o carcasă mare și o sursă de alimentare amplă, veți avea suficient spațiu pentru a modifica aspectul sintetizatorului și selecția modulelor până când este exact ceea ce doriți. Pentru a rezuma, iată câteva sfaturi generale pentru a începe:

Aveți deja în minte module Eurorack specifice? Adunați HP total de care aveți nevoie pentru ei, apoi alegeți o carcasă care are mai mult spațiu în care puteți crește (panourile Eurorack goale sunt disponibile, astfel încât să nu lăsați găuri în carcasa Eurorack între timp).
Vrei să poți reda sintetizatorul tău Eurorack cu un controler MIDI sau poate să ordonezi alte sintetizatoare cu acesta? Includeți un modul de interfață MIDI sau alegeți o carcasă Eurorack cu o interfață MIDI încorporată.
Pentru a vă conecta instalația Eurorack la un dispozitiv la nivel de linie, cum ar fi un mixer sau o interfață audio, veți avea nevoie de un modul utilitar care să convertească între nivelul de linie și nivelul Eurorack. Unele cazuri au acest lucru încorporat, ceea ce poate fi o mare comoditate.


Rețineți că majoritatea modulelor (există câteva excepții) vor trebui conectate la sursa de alimentare Eurorack. Alimentarea este furnizată prin cabluri panglică care pot fi extinse pentru a se conecta la mai multe module, dar veți fi întotdeauna limitat de valoarea nominală totală în miliamperi a sursei de alimentare. Când te-ai decis asupra modulelor, adună consumul lor de miliamperi și asigură-te că sursa ta de alimentare poate face față sarcinii.


Cablurile de corelare de înaltă calitate contează. Cablurile de calitate scăzută se pot uza rapid și pot începe să trosnească atunci când le periați. Rețineți că veți manipula aceste cabluri mai des decât alte cabluri din studioul dvs., așa că obțineți cabluri care vor rezista utilizării și abuzului pe termen lung.

​Sursa articolului

https://www.sweetwater.com/insync/building-your-first-eurorack-synthesizer/