SINTETIZATORUL HYDRASYNTH – EXCELLENCE AWARD 10/10 MUSIC TECH 2021

Datorită cerintei mondiale de hardware, nu există lipsă de sintetizatoare pe piață. Dar acest sintetizator, nu seamănă cu nici unul.

Music Tech – Verdict

 + Sunete profunde accesate prin tastatură cu aftertouch polifonic

+ Opțiuni largi de modulare

+ Flux de semnal uimitor de bine conceput și o calitate excelentă a construcției

– Fără sequencer (deși arp ar putea însemna că nu-l ratezi)

Detalii

Combinarea celor mai bune design-uri soft-synth cu hardware a fost o mișcare îndrăzneață, dar a dat roade. S-ar putea să ne uităm la un clasic modern aici. Hydrasynth este bogat în caracteristici și sunete fantastice. Nu cu mult timp în urmă ați fi putut susține un argument puternic că zilele sintetizatorului hardware scădeau.

Cu muzicienii îndrăgostiti de computerele sale  din ce în ce mai puternice și de capacitatea lor aproape infinită de a rula instrumente software și de a susține biblioteci de mostre imens de vaste, cele mai multe dintre nevoile noastre sonore au fost satisfăcute. O vreme, am crezut că nu mai avem nevoie de hardware. Cât am greșit… Indiferent dacă este vorba despre Minimoog, Junos și Jupiters la prețuri exorbitante, care susțin piața second-hand sau unul dintre multele sintetizatoare noi, recunoscute ca instrumente de performanță live, setea noastră reapărută de hardware a dus la opțiuni care să satisfacă toate nevoile. În ciuda acestei renașteri, este nevoie de un curaj serios pentru ca o nouă companie să pătrundă în luptă cu un nou concept hardware, în special unul construit pe o fundație digitală mai degrabă decât pe o bază analogică – și exact asta a făcut Ashun Sound Machines (ASM).

Produsul inaugural al firmei californiene este uimitorul Hydrasynth, disponibil atât în ​​format cu tastatură, cât și în format desktop. Construit ca un design deosebit de atractiv cu patru octave, versiunea tastaturii îmbrățișează și sfidează convențiile la fiecare pas. Lateralele sunt metalice nu din lemn, cu două porturi pentru căști pe panoul frontal pentru ambii conectori de ¼-inch și mini-jack, fiecare cu propriul cadran de volum rotativ. Mai degrabă decât să aibă opriri în care să vă așezați degetul de control, roțile pitch și mod ale Hydrasynth oferă în schimb un fel de pârghie, ceea ce se dovedește mult mai tactil. Pentru a recunoaște cel mai bine capabilitățile extinse ale Hydrasynth, este util să vă descurcați cu fluxul de semnal și, într-o atingere splendidă, ASM nu numai că a prezentat acest lucru pe panoul superior al sintetizatorului, ci și a inclus butoane care permit utilizatorului să sară între modulele de structura ale unui sunet.

Doriți să modificați Oscilatorul 1? Faceți clic pe butonul său și cele opt cadrane rotative din secțiunea Master Control vă vor permite să accesați parametrii săi.

Doriți să sari la sfârșitul fluxului de semnal și să ajustați efectele? Faceți clic pe butoanele Delay, Reverb sau Post-FX și secțiunea Master Control va răspunde corespunzător.

Hydrasynth este un synth cu trei oscilatoare, iar oscilatoarele 1 și 2 pot fi modulate printr-o pereche de modificatori numiti Mutator înainte ca cele trei oscilatoare să fie reunite pentru a trece printr-o etapă de mixer. Opțiunile Mutator includ modularea frecvenței, Wavestack (imaginați-vă o formă de undă supersaw și apoi aplicați-o oricărei alte idei care vă pot fi gândite), sincronizarea și opțiunile generoase de modificare a lățimii impulsurilor. Oscilatoarele proaspăt mutate trec prin două filtre – care pot rula în moduri seriale sau paralele – și o etapă de amplificare înainte de a atinge căile de pre-efecte, delay, reverb și post-efecte.

Hydrasynth oferă cinci plicuri și cinci LFO-uri. Într-o altă mișcare minunată, luminile de fundal pentru aceste butoane se comportă în funcție de setările lor, cu LFO-urile stroboscopice în funcție de rata și forma lor, de exemplu. Cu Hydrasynth, se pare că ASM a luat cele mai bune și mai convenabile fațete ale designului interfeței plug-in și le-a aplicat hardware-ului. Scanarea formelor de unda Indiferent dacă sunt dure sau moi, sintetizatoarele sunt la fel de bune ca oscilatoarele lor. În modul Single fiecare dintre oscilatoarele Hydrasynth poate utiliza una dintre cele 219 de forme de undă de la bord.

Pentru a atribui unul, apăsați butonul Oscilator 1, utilizați Rotatorul 1 din secțiunea Master pentru a confirma modul unic și utilizați Rotatorul 2 pentru a scana opțiunile formei de undă. Desigur, le veți auzi în timp ce cantati, dar, cu Hydrasynth, le puteți si vedea, cu afișajul în stil Korg Minilogue, care oferă un osciloscop.

Cu Oscilatoarele 1 și 2, puteți trece de la modul Single la modul Wavescan, care vă permite să încărcați opt forme de undă simultan. Fiecare poate fi selectat din propriul rotativ înainte de a fi transformat de la unul la altul, fie manual, pentru a găsi o poziție intermediară fixă ​​care vă place, fie prin intermediul unuia dintre modulatori.

Oscilatorul 3 nu poate fi utilizat în modul Wavescan, dar capacitățile sale sonore sunt incredibil de profunde. Sinteza undelor navigabile este extrem de capabilă, dar uneori cu o lungă durată de programare. Cu toate acestea, Hydrasynth îl face simplu și captivant.  Filtrul 1 oferă 11 moduri bazate pe DSP, inclusiv modele Moog de 12dB și 24dB pe octavă și clone Korg MS-20. Există, de asemenea, elemente rotative de decupare, rezonanță și filtru, precum și cantități pozitive și negative de modulatori de plic 1 și LFO 1.

Matricea de moduri este zona în care sursele și țintele pot fi configurate pentru rutare de modulație și, deoarece există atât de multe opțiuni aici, nu este de mirare că acest lucru necesită o anumită obișnuință. După ce ați apăsat butonul Mod Matrix, secțiunea Master vă permite să utilizați butoanele de sus / jos pentru a edita, reatribui sau adăuga la rute de modulație existente pentru patch-ul curent. Acest lucru se face printr-o serie de apăsări de butoane și codificatoare rotative. Având în vedere câte opțiuni există, procesul este mult mai facil decât v-ați putea aștepta, chiar și în ciuda cantității de derulare a meniului pe care o presupune.

Secțiunea Sisteme principale, este utilizata în principal pentru a derula sunetele. Inițial, aș recomanda prudență, deoarece vă veti simti epuizat în timpul derularii sunetelor avand doar o singură rotita de navighare, Există un Safe Mode care vă obligă să confirmați că sunteți fericiți să „navigați” de la un patch editat la altul, dar căutați cu atenție până când alegeți opțiunea respectivă ”.

Tastatura Hydrasynth este dotată cu polyphonic aftertouch.  Țineți un acord  coardă, apasati doar una dintre taste mai puternic  și acea  notă va declanșa orice  alta sarcină pe care ați alocat-o pentru aftertouch, oferind unele capacități extraordinare de performanță.

Deasupra tastaturii, există un controler Ribbon care poate fi atribuit în mod liber. Pe lângă faptul că îi alocați informații despre controler, le puteți folosi în modul Theremin, alunecând în sus și în jos pentru a adăuga tonuri noi la orice cantati pe tastatură.

Secțiunea arpegiator multimod seamănă mai mult cu un arpegiator VST decât oricare pe care l-am văzut-o pe sintetizatoarele hardware.

Cadranele Tempo, Ratchet and Chance introduc aleatoriu și dublarea ocazională a notelor, pentru a crea variații ricoșate și neașteptat de fascinante. Hydrasynth poate fi conectat chiar cu sistemul dvs. modular; Ieșirile CV și gate sunt unite de două intrări modulatoare care pot fi atribuite în interiorul matricei mod. Una peste alta, Hydrasynth este profund, capabil și incredibil de puternic.

Chiar am nevoie de el?

Dacă lucrați în DAW-uri, cumpărarea oricărui sintetizator hardware va necesita o anumită justificare. Hydrasynth nu este ieftin, dar aveți o mulțime de conținut și potențial aici. Instrumentul cu  tastatură este distractiv de utilizat și mult mai ușor de programat decât ar trebui datorita numărul de opțiuni de la bord. Lansează continuu sunete noi strălucitoare și inspiratoare, iar modalitățile prin care le puteți modela și personaliza sunt practic nelimitate. Conectarea la capătul frontal al unui sistem modular ar duce la rezultate excelente deoarece este bazat pe DSP, se așteaptă ca ASM să-l actualizeze cu noi funcții pentru a-l menține și pe viitor cat mai atractiv.

Articol realizat de Jono Buchanan publicat la Music Tech Music Tech