Pot folosi un sintetizator ca un Midi Keyboard?

Întrebarea aceasta este destul de des intalnita printre începători. Pentru mulți dintre noi, spațiul din studio (cel puțin pentru început) vine cu un anumit preț. Așadar, să avem sintetizatoare, claviaturi midi și controlere care acoperă întregul spatiu din birou nu este neapărat ceea ce ne dorim.


Când am început să-mi construiesc studioul de înregistrare acasă, nu aveam prea mult spațiu. Locuiam într-un apartament mic, cu un dormitor și studioul meu de înregistrări era limitat la un birou în colțul camerei de zi. Amplificatoarele de chitară trebuiau să fie folosite ca măsuțe de cafea sau chiar ca standuri de lampa… probabil că puteti să vă imaginați cum era.


Vestea bună este că da, multe sintetizatoare pot fi folosite și ca controlere midi! Economisindu-vă niște spațiu prețios (pentru a umple probabil cu mai multe sintetizatoare dacă sunteți ca mine).
Dar pot fi utilizate toate sintetizatoarele ca controlere midi? Este întotdeauna o idee bună? Asta  urmeaza sa aflam.

Care este diferența dintre un sintetizator și un controler midi?
 
Controler MIDIMIDI înseamă „Interfață digitală pentru instrumente muzicale” și a fost creat în anii 1980, astfel încât sa existe o modalitate standard pentru instrumentele muzicale de a comunica între ele. Este un limbaj de date care, în muzică, poate specifica orice, de la nota redată până la volumul notei.
Un cuvânt care este folosit uneori interschimbabil cu „MIDI controler” este „MIDI remote”. Ceea ce cred că face funcția mai clară. Dispozitivul acționează pur și simplu ca o telecomanda. Trimiterea semnalelor digitale fie către un computer, fie către alte dispozitive muzicale decât cele care au intrări MIDI.
Semnalul a fost  trimis printr-un cablu MIDI cu 5 pini. Dar în zilele noastre MIDI poate fi transferat prin USB. USB are avantajul de a putea trimite semnale MIDI în ambele direcții și de pe dispozitiv. În timp ce cablurile MIDI tradiționale cu 5 pini pot trimite semnalul doar într-o singură direcție.
Din acest motiv, un controler midi nu trebuie să fie o claviatura (deși multe dintre ele sunt), poate fi o serie de tampoane sau chiar un tambur. Este doar o telecomandă imbunatatita.
Deci, important de înțeles este că controlerele (ignorând unele excepții ) nu produc singure sunete, fără a fi conectate la ceva care poate primi semnalele MIDI și poate converti limbajul digital într-un sunet sonor. Nu se va produce sunet atunci când apăsați tastele de pe un controler MIDI.

Sintetizator
 

Un sintetizator este capabil să producă sunet din interiorul unității. Acest lucru se poate face într-o varietate de moduri.
Nu voi intra în prea multe detalii despre cum se face exact acest lucru, dar pe scurt este asa: orice sunet este cauzat atunci când un obiect vibrează creând modificări ale presiunii aerului, vibrând timpanul și aceasta este ceea ce percepem noi ca sunet.
Acesta este un concept destul de ușor de imaginat atunci când vă gândiți să cumparati o chitară sau, probabil, să loviți un cimbal. Într-un sintetizator, conceptul este puțin mai greu de vizualizat. Dar vibrația sau „oscilația” provine dintr-un semnal electric produs de schimbări rapide de tensiune într-un circuit electric.
Un controler MIDI nu este capabil să producă sunete pe cont propriu (în majoritatea cazurilor). Și, prin urmare, aceasta este principala diferență.
Confuzia este că (pentru cei mai mulți dintre noi) am crescut asociind claviaturile în stil de pian cu …. ei bine … .pianele clasice, iar acestea au făcut întotdeauna zgomot.
Acest stil de claviatura a fost copiat pe majoritatea controlerelor MIDI, deoarece este un mod de a reda muzică pe care mulți îl înțeleg. Deci, atunci când nu scoate un sunet de îndată ce îl activăm, acest lucru poate fi un pic descumpănitor.

Pot fi utilizate toate sintetizatoarele ca controlere midi?
 
ORICE dispozitiv care este capabil să trimită semnale MIDI poate fi utilizat ca controler MIDI. Deci, dacă sintetizatorul dvs. are fie un port „MIDI out”, fie poate fi conectat la un computer printr-o conexiune USB, atunci este posibil să fie folosit ca controler MIDI.
După cum am detaliat , dacă sintetizatorul dvs. are doar o ieșire MIDI tradițională cu 5 pini și nu un USB, și doriți să vă conectați la un computer sau laptop, veți avea nevoie fie de o interfață audio, fie de un convertor MIDI în USB.
Nu as recomanda ( din punct de vedere personal ) un convertor, deoarece este posibil să aveți latență sau întârziere (o întârziere de la apăsarea tastei până la înregistrarea acestuia pe computer). Utilizarea unei interfețe audio cu intrări MIDI ar trebui să reducă la minimum aceste probleme.
Deci da, practic toate sintetizatoarele pot fi folosite ca controlere MIDI dacă pot emite un semnal MIDI fie prin USB sau prin cablu tradițional de ieșire MIDI cu 5 pini.

Care sunt avantajele de a avea un controler MIDI dedicat?
 
Da, utilizarea unui sintetizator ca controler MIDI poate fi o idee bună. Mai ales dacă doriți să economisiți puțin spațiu și să îmbunătățiți fluxul de lucru.
Dar dacă vă puteți permite spațiul (și banii) pentru a avea un controler MIDI dedicat, atunci există cu siguranță câteva avantaje.
Dacă vreti să utilizați  controlerul dumneavoastra pentru a reda sunete de pian (sau similar), atunci este posibil să doriți un număr mai mare de taste pe tastatură. Multe sintetizatoare (în special unele moderne cu prețuri mai mici) sunt echipate doar cu 25 de taste mici. Și aceste taste nu pot fi chiar de dimensiuni complete, dacă utilizați ceva cum ar fi un microKorg care are taste de dimensiuni minime.
Deci, dacă veți dori să faceți sunete de pian, poate că sintetizatorul dvs. va fi prea mic. Consultați acest articol, pe care l-am scris pentru tot ceea ce trebuie luat în considerare atunci când alegeti câte taste ar trebui să aveti pe o tastatură MIDI.

Capabilități Aftertouch
 

Dacă vă gândiți să utilizați un sintetizator mai vechi ca controler MIDI, este puțin probabil să fie dotat cu ceea ce este cunoscut sub numele de „aftertouch”.
Aceasta este o caracteristică care se găsește cu adevărat doar pe controlerele de nivel superior – adăugarea de vibrato fără a fi nevoie să folosiți o roată de control pentru vibrato.
Pentru sunetele de pad de sintetizare, functia aftertouch poate adăuga un element cu totul nou melodiei ceea ce poate duce la crearea unor sunete destul de interesante.

Este posibil ca o tastatură să nu se potrivească nevoilor dumneavoastra MIDI ?


În funcție de ce tip de muzică doriți să înregistrați, este posibil ca o claviatura sa fie sau să nu fie cea mai potrivită.
Voi înregistra tobe MIDI folosind o claviatura. Dar asta pentru că nu sunt chiar un toboșar grozav! Unii muzicieni nu suportă înregistrarea tobelor pe o claviatura.
Dacă doriți să înregistrați tobe mai bine decât mine, atunci un tambur MIDI sau un controler MIDI cu tampoane, mai degrabă decât taste, vor fi probabil mai potrivite decât tastatura de pe un sintetizator, care cu siguranță nu a fost conceput pentru a reda sunetul unei tobe de bas!
Există, de asemenea, unele controlere MIDI care sunt proiectate să funcționeze perfect cu software-ul DAW. Acesta este în principal cazul muzicii electronice, unde controlerele precum AKAI APC40 sunt create pentru a reflecta ceea ce vedeți pe ecranul dvs. DAW sub formă hardware. Ceea ce este foarte util dacă acesta este stilul de muzică pe care îl creați. Acest lucru nu se poate face pe un sintetizator.

Alte caracteristici utile
 
Deoarece controlerele MIDI sunt făcute special pentru a fi controlere MIDI, în majoritatea cazurilor, fac o treabă bună.
Funcții precum ecranele de afișare înseamnă că puteți vedea ce software de control controlați și vă puteți îmbunătăți fluxul de lucru general. Înseamnă că nu va trebui sa priviti tot timpul la ecranul computerului.
Dacă utilizați un sintetizator ca controler, probabil că va trebui să utilizați în continuare foarte mult mouse-ul și tastatura computerului, deoarece aceste caracteristici nu vor fi încorporate.

Concluzii
 
Așadar, nu  cumpărați un sintetizator dacă intenționați doar să îl utilizați ca controler MIDI. Ar fi mult mai bine să investiți într-o tastatură MIDI de bună calitate. Va funcționa fără efort cu sintetizatoarele software sau cu orice altceva doriți.
La fel, dacă doriți să-l utilizați în principal pentru sunete de percuție. Cu toate acestea, dacă dețineți deja un sintetizator și este capabil să trimită semnale MIDI pe computerul dvs. sau pe alte dispozitive (indiferent dacă acesta este prin USB sau cablu MIDI) și doriți să economisiți spațiu si bani … Atunci este cu siguranță o posibilitate.

La fel ca în cazul oricărui alt instrument, incearca-l și vezi cum ți se pare!