Pian digital vs. Claviatura MIDI: ce să alegi pentru un începător?

Pian digital vs. claviatura MIDI: ce să alegi pentru un începător?

Dacă sunteți interesat să învățați cum să cântați la pian sau să căutați un instrument mai puțin costisitor este o idee înțeleaptă sa cititi acest articol.

Cu toate acestea, cautand cat mai mult,  o sa aflați că există multe tipuri și modele de pian digital sau claviatura MIDI si veti fi si mai nehotarat.

Să presupunem că vă restrângeți alegerile; probabil veți ajunge la două rezultate – pian digital entry level sau claviaturi MIDI din segmentul superior.

Aici intervine problema, decizia de cumpărare este in favoarea celei mai ieftine sau in favoare celei mai bine echipate, dar care „nu este” un pian digital. Va intrebați pe care ar trebui să o alegeti.

Pian digital vs claviatura MIDI- diferențe
Cele două tipuri deseori îi încurcă pe mulți și chiar și diferența dintre ele este dificil de stabilit.

Fiecare dintre ele vine cu caracteristici unice care sunt de mare ajutor pentru diferite intrebuintari si diferite persoane.

Acestea fiind spuse, există o mare diferență între un pian digital și o claviatura MIDI.

În acest articol, vom analiza unele dintre diferențe.

Întrebări 
Înainte de a trece la comparația dintre pianul digital și claviatura MIDI, este esențial să punem câteva întrebări pentru a vă ajuta să discerneți diferența exactă dintre claviatura MIDI și pianele digitale.

Următoarele comparatii sau detalii tehnice va vor ajuta să faceti o alegere mai bună atunci când va cumparati un instrument :

Care este mai mobil?
Care sună mai bine?
Cum se simte mai bine unul decât celălalt?
Care este mai bun pentru anumite ocazii?
Ce caracteristici oferă fiecare și cât costă?

Dacă nu puteți obține răspunsurile la acest lucru, nu este nevoie să vă faceți griji.

Până la sfârșitul acestui articol, veți avea o mai bună înțelegere a fiecărui instrument și care vi se potrivește cel mai bine și sperăm că veți putea răspunde la fiecare dintre întrebările de mai sus.

Diferența dintre pianul digital și claviatura
Dacă doriți să vă găsiți instrumentul de învățare și practică, este esențial să înțelegeți elementele de bază ale unui pian digital și ale unei claviaturi.

Pianul digital
Pianele digitale sunt un instrument destinat să fie o replică digitală a pianelor acustice, dar……doar o replica raman.

Acestea pot fi un model cu 88 de taste complete sau 76 cu suport sau pedale incluse. Desi multi producatori se „lauda” ca sistemul mecanic al pianului digital se apropie mult de cel al unui pian clasic, acest fapt ramane doar o lauda. In structura de baza exista un miniatural sistem mecanic cu arculete micute si un sisem de parghi (imaginati-va o ciutura de fantana sau un cric rapid de ridicat mobilierul) si 2 senzori/contact de atingere care sunt identici cu cei de la tastatura de computer (din cauciuc cu carbune de contact).

Acestea sunt concepute pentru a oferi atingerea și senzatia de a canta la un pian acustic doar celor care care nu au cantat niciodata la un pian acustic.

Claviatura MIDI
Claviaturile sunt concepute pentru a se concentra pe oferirea portabilității muzicienilor în principal.

Sunt incredibil de ușoare și majoritatea au 61 sau 76 de taste sau chiar 88 de taste.

Claviaturile sunt de obicei utilizate folosind software dedicat sau modul de sunet.

Claviatura MIDI simuleaza o intreaga trupa muzicala, mâna stângă redă 3 sau mai multe note, iar mâna dreaptă redă melodiile. Poti accesa ritmuri presetate sau fraze muzicale (loop) pentru studiu. De asemenea sunt disponibile variante de claviaturi MIDI care vin furnizate cu sute sau mii de sunete produse de cei mai apreciati dezvoltatori de sunete. Astfel nu vei fi limitat in selectia celui mai bun – pe gustul tau – sunet de pian acustic.

Compararea detaliată a pianului digital vs. a claviaturii MIDI


Preț
Pianele digitale sunt cele mai rentabile dacă doriți să învățați ca un profesionist și să experimentați senzația autentică și atingerea unui pian real, doar ca trebuie sa achizitionati un pian digital din segmentul superior cu o valoare de peste 800-1200 Euro.

Pian digital Roland FP60x

Pe de altă parte, claviaturile sunt mult mai ieftine si ofera un orizont fara margini in interpretare dar mai ales creatie.

Sunt alegeri excelente pentru a introduce in lumea muzicii copii mici și începătorii care nu au mai folosit niciodată instrumente muzicale.

Prin urmare, dacă sunteți în căutarea unui instrument mai accesibil decât pianele digitale, puteți alege o claviatura MIDI, fara nici un compromis.

Spațiu și portabilitate
Portabilitatea este unul dintre factorii  pe care cei mai mulți oameni îi caută atunci când vor sa cumpere instrumente muzicale.

Dacă aveți un spațiu liber care este propice pentru un pian, este bine să alegeți un pian digital cu mobilier inclus.

Cu toate acestea, dacă aveți spațiu limitat sau aveți nevoie de un instrument pe care să îl puteți purta împreună cu dvs., claviaturile se potrivesc perfect pentru dvs.

Sunt ușoare și compacte în comparație cu pianele digitale, ceea ce le face să se potrivească perfect muzicienilor in deplasare, acestea sunt construite pentru a rezista mult timp, chiar si dupa multe utilizari.

Claviatura MIDI controller Nektar GXp88

Calitatea sunetului și senzatia de interpretare
Atunci când se compară pianul electric cu claviatura MIDI, calitatea sunetului și simțul sunt unele dintre cele mai importante domenii de discutat.

Pianele digitale sunt concepute pentru a produce sunet și a reda experienta unui pian acustic, dar….. limitate de polifonie, capacitatea de stocare a sunelelor sau ajustarile propuse de producator. In general producatorii lasa foarte putini parametri liberi pentru ajustare. Un reverb, un sustain sau decay, cel mult un EQ, cam atat 🙁

Calitatea sunetului vine doar din preluarea mostrelor de sunet acustic de pian și înregistrarea lor cu o tehnologie numita esantionare de sunet.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că sunt o simulare perfectă a acusticii, dar se îmbunătățește numai la achizitia unui pian digital high-end.

De asemenea, vin cu sunete suplimentare de la diferite instrumente și un set de efecte care fac performanța mai versatilă.

Claviaturile MIDI sunt, de asemenea, instrumente plăcute pentru învățare și practică.

Acestea vin cu funcții excelente care pot fi folosite la realizarea și învățarea muzicii.

Posibilitatea de a accesa sunete de inalta definitie doar prin simpla conectare la telefonul mobil, laptop sau tableta schimba „regulile jocului”

Când vine vorba de „simțirea”, atingerea tastelor, pianele digitale vin cu tehnologie cunoscută sub numele de acțiune cheie Graded Hammer care le face mai sensibile la atingere.

Claviaturile, pe de altă parte, vin în principal cu taste soft dar si taste cu greutate. Sunt multi incepatori care atunci cand se intalnesc pentru prima data cu studiul muzicii, renunta foarte rapid pentru motivul ca tastele cu greutate presupun un efort suplimentar care genereaza efort si concentrare suplimentara.


Tastele de tip soft sunt foarte folositoare daca vreti sa invatati prima voastra melodie.

Concluzii

În concluzie, din punct de vedere tehnic vorbind, puteți utiliza atât un controler clviatura MIDI, cât și un pian digital, fie pentru a face doar muzică, fie pentru a produce muzică într-un studio sau acasă. Trebuie doar să aveți clare diferențele, limitările și interesul dvs. în ceea ce privește muzica.

Pianul digital este excelent pentru a exersa, a canta cu prietenii sau pentru a interpreta. Este ușor să il conectezi la o pereche de căștile dacă trebuie să nu deranjati. Oricum, dacă iubești pianul, cred că este întotdeauna bine să ai cel puțin un pian digital din segmentul de mijloc.

Claviaturile MIDI sunt excelente pentru producția de muzică. Dacă sunteți mai interesat de acest lucru, o claviatura MIDI este cea mai bună opțiune. Aceasta vă ajută să utilizați software-ul de producție într-un mod mai eficient și vă ajută, de asemenea, să vă creați muzica cu artă și expresie. Puteți folosi întotdeauna o claviatura MIDI ca tastatură de pian. Dar trebuie doar să țineți cont de dimensiunea controlerului pe care doriți să îl cumpărați și de faptul că este nevoie de timp ( 5/10 minute) pentru a conecta totul la computer înainte de a putea canta prima nota.