10 motive pentru care ar trebui să incepi sa inveti sa canti la un instrument muzical

1. Invatarea unui instrument si practica te face mai inteligent

Einstein a spus odată: „Viața fără muzică este de neconceput pentru mine. Îmi trăiesc visele în muzică. Îmi văd viața în termeni de muzică… Cea mai mare bucurie în viață o primesc prin muzică”. Și după cum se dovedește, Einstein era inteligent. Cercetariile arată o relație între pregătirea muzicală și succesul in viata, atât la copii, cât și la adulți. Să cânti la un instrument stimulează creierul, îmbunătățind funcții precum memoria și abilitățile de raționament, care sunt esențiale pentru matematică și știință.

2. Viața ta socială se va îmbunătăți 


A cânta la un instrument nu este numai un beneficiu pentru creier, ci și pentru extinderea cercului social. Alăturarea unui grup muzical la orice vârstă te încurajează să dezvolți relații cu noi oameni. De asemenea, dezvoltă abilități de conducere și de formare a echipelor, precum și vă arată recompensele si aprecierile celor din jurul tau

3. Practica la un instrument ameliorează stresul

Muzica iti pastreaza calmul. Are un efect unic asupra emoțiilor noastre și chiar s-a dovedit că scade ritmul cardiac și tensiunea arterială. Psihologii consideră că muzica clasică lentă este adesea cea mai benefică. „Muzica poate avea un efect extraordinar de relaxant asupra minții și corpului nostru, în special muzica clasică lentă și liniștită. Acest tip de muzică poate avea un efect benefic asupra funcțiilor noastre fiziologice, încetinind pulsul și ritmul cardiac, scăderea tensiunii arteriale și scăderea nivelului hormonilor de stres.”

4. Vă oferă un sentiment de realizare

Țe-ai încurcat la studiul acasa, apoi ai reușit sa executi perfect pasajul la spectacol? A cânta și a reuși îți oferă un sentiment uriaș de mândrie și realizare, mai ales atunci când reușești să perfecționezi un pasaj pe care te-ai  studiat de săptămâni întregi.

5. Îți cladește încrederea

Interpretarea la un instrument vă ajută să vă simțiți confortabil cu autoexprimarea in public. Pe măsură ce copiii încep să stăpânească instrumentul, probabil că vor ajunge să cânte in auditii, cu profesorul sau pentru părinții colegiilor de muzică, și astfel îi poate ajuta pe copii să se simtă încrezători în prezentarea lucrărilor lor într-un context social.

6. Practicarea unui instrument muzical îmbunătățește răbdarea

Franz Liszt a scris niște muzică „teribil” de dificilă. Dar este o lecție importantă să înveți că cu cât depui mai mult efort în ceva, cu atât rezultatul va fi mai valoros. Primele luni vor fi pentru totdeauna o etapa dificila, si nu uita „Nu există comenzi rapide/shortcut-uri pentru a învăța un instrument.”

7. Studiul ajută la îmbunătățirea memoriei

Cercetătorii au descoperit că învățarea la un instrument muzical poate îmbunătăți memoria verbală, raționamentul și abilitățile de alfabetizare. Studiul la un instrument te face să folosești ambele părți ale creierului, ceea ce întărește puterea memoriei.

8. Crește disciplina individuală și abilitățile de gestionare a timpului

Cu excepția cazului în care ești un copil minune, a învăța să cânți la un instrument nu este o abilitate pe care o poți stăpâni peste noapte. Învățarea muzicii necesită timp și efort și îi ajută pe copii să înțeleagă că, dacă vor să fie buni la ceva, vor trebui să-și organizeze timpul în mod eficient.

9. Redarea muzicii te face mai creativ

Practica și perfecționarea unei piese muzicale face minuni pentru partea creativă a creierului tău. Indiferent cât de mult își adnotă un compozitor compoziția, el nu poate exprima pe deplin amprenta unei piese muzicale. Deci, este cazul să iti oferi din personalitatea ta în muzică. Există un motiv pentru care artiștii clasici câștigă premii pentru spectacolele lor prin interpretarea personala, super-emoționantă.

10. A cânta este distractiv!

Putem vorbi despre toate beneficiile din punct de vedere științific ale învățării unui instrument muzical – dar ceea ce contează cel mai mult este plăcerea. În timp ce alte hobby-uri, cum ar fi să te uiți la televizor sau să răsfoiești prin rețelele sociale, sunt pasive,  muzica implică și stimulează în mod activ creierul, făcându-te să te simți fericit și ocupat.