Sintetizatoarele clasice din spatele celor 10 piese emblematice

Cum este obtinut acel sunet? 

Descoperiți instrumentele din spatele unora dintre cele mai memorabile piese de  muzică electronică din ultimii 50 de ani.

Începând cu anii 1970, sintetizatoarele au fost foarte importante în muzica electronica si nu numai. De la Moog, la Roland, Yamaha și alții producatori, unele dintre aceste sintetizatoare au atins un statut iconic egal cu cel al oricăruia dintre artiștii care le-au folosit.

Vom enumera unele dintre cele mai semnificative sunete de sintetizatoare înregistrate vreodată din spatele fiecărui artist.

Kraftwerk – Das Model (Polymoog)
„Das Model” a fost lansat inițial în 1978. În mare parte din lume, este cunoscut ca o față B a single-ului „Computer Love” din 1981 și care în cele din urmă, a ajuns pe primul loc în Marea Britanie. Aici, Ralf Hütter (cântând) joacă rolul principal pe sintetizatorul său Polymoog.

Vangelis – Tema din Blade Runner (Yamaha CS-80)
Puțini artiști devin la fel de indisolubil legați de un anumit instrument precum compozitorul grec Vangelis și sintetizatorul său Yamaha CS-80. Este folosit intens în cea mai cunoscută lucrare a sa, partitura pentru Blade Runner din 1982.

Ohio Players – Funky Worm (ARP Pro Soloist)
Acest single din 1973 al grupului funk The Ohio Players a fost un mare succes în sine, ajungând în fruntea topului Billboard R&B din SUA. Însă moștenirea de durată a piesei a fost influența sa asupra G-funk – un gen de hip hop care a devenit proeminent în anii 90 și este adesea caracterizat atât de mostre, cât și de emulări ale melodiei principale a lui Funky Worm.

Kate Bush – Running Up That Hill (Fairlight CMI)
Cântăreața, compozitoarea și producătorul britanic Kate Bush este cunoscută pentru abordarea ei experimentală asupra muzicii pop, precum și pentru un mic secret în jurul metodelor ei. „Running Up That Hill” din 1985, cel mai de succes single al ei, nu face excepție. Sursa melodiei „“yelping” chiar din prima secventa a piesei a rămas subiectul multor speculații până relativ recent, când utilizatorii forumului au descoperit adevăratele sale origini.

Van Halen — Jump (Oberheim OB-Xa)
Considerat acum una dintre cele mai emblematice melodii cu linie solo de sintetizator din toate timpurile, single-ul lui Van Halen din 1983 „Jump” a fost la acea vreme remarcabil, ca o îndepărtare  de sunetul centrat pe chitară. Piesa a fost scrisă de chitaristul Eddie Van Halen, care poate fi văzut în videoclip cântând pe un Oberheim OB-Xa.

Berlin – Take My Breath Away (Yamaha DX-7)
Scrisă de legendarul compozitor italian Giorgio Moroder pentru filmul Top Gun, „Take My Breath Away” interpretata de trupa Berlin are, fără îndoială, unul dintre cele mai iconice sunete – unii ar putea spune clișee – sunetele din anii 1980. Și datorează mult din asta liniei sale distincte de bas interpretate pe sintetizatorul Yamaha DX7, cu siguranță unul dintre cele mai emblematice sintetizatoare ale anilor 1980.

Europe – The Final Countdown (Roland JX-8P)
Nicio prezentare a sunetelor clasice de sintetizatoare nu ar fi completă fără imnul „The Final Countdown”. Melodia care a fost creată (în mare parte) folosind un Roland JX-8P.

Daft Punk – Revolution 909 (Roland TR-909)
Duo-ul francez Daft Punk a lansat acest single instrumental în 1998, parțial ca răspuns la atitudinea  guvernului francez față de rave și muzica electronică în general. Titlul aduce un omagiu sintetizatorului clasic de tobe din spatele groove-ului său – Roland TR-909.

Frank Ocean-Pyramids (Arturia CS-80 V3)
După succesul cu Nostalgia Ultra, Channel Orange a fost albumul de debut care l-a consacrat pe Frank Ocean drept favoritul atât al underground-ului, cât și al mainstream-ului. Al doilea single, „Pyramids”, a fost coprodus de Malay, care a folosit o gamă largă de sunete clasice de sintetizator – atât reale, cât și virtuale – pe parcursul celor aproape zece minute ale piesei.

The Weeknd – Blinding Lights (Roland Juno 60)
Cântărețul canadian Abel Tesfaye, alias The Weeknd, este unul dintre cei mai de succes artiști din ultimul deceniu. Cu single-ul din 2020, „Blinding Lights”, el revine asupra unora dintre influențele aniilor 80, inclusiv unele dintre sunete clasice de sintetizatoare asociate epocii. Chiar de la începutul acestui spectacol live, vedem solo-ul de intro al piesei interpretat pe un Roland Juno-60.

Vezi categoria sintetizatoare