Pierderea auzului la muzicieni și prevenirea fenomenului

Muzicienii, de la orchestre clasice la grupuri rock, sunt expuși la niveluri mari de volum în decibeli. Auzul este important pentru traiul unui muzician. Activitatea muzicală generează sunete suficient de puternice pentru a provoca pierderea permanentă a auzului. Un nivel minim de pierdere a auzului la muzicieni poate fi considerată o afectiune profesională, iar un deficit în capacitatea de auz va duce la incapacitatea muzicianului de a îndeplini sarcinile zilnice ale profesiei sale.

Nu numai că muzicienii pot suferi de pierderea auzului, dar mulți muzicieni se confruntă adesea cu un țiuit în urechi (tinitus) și diverse probleme de percepție a sunetelor muzicale. Iubitorii de muzică ar trebui să fie atenti în ceea ce privește durata și nivelul sonor al muzicii puternice la care își expun urechile. Mulți muzicieni folosesc monitoare/casti intra-auriculare pentru a regla nivelul de sunet pe care îl absorb pe scenă în timpul spectacolului.

Pierderea auzului produsa de muzică

Există doi factori semnificativi legați de pierderea auzului indusă de muzică: volumul muzicii și cât timp ați fost expus. The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) recomandă ca muzicienii să nu fie expuși la niveluri de zgomot de 90 decibeli (dB) mai mult de opt ore în fiecare zi. Muzicienii sunt adesea expuși la 100 dB pentru perioade lungi de timp, iar unii oameni ascultă un iPod la acest nivel timp de mai multe ore.

Cu timpul, celulele părului cohlear (dn interiorul urechii interne) devin uzate, aplatizate și deteriorate din cauza acestui zgomot puternic. Aceste celule sunt responsabile pentru amplificarea și transmiterea impulsurilor către nervul auditiv. În plus, expunerea la zgomote puternice poate duce la tinitus, care este un bâzâit sau un sunet înalt permanent sau temporar pe durata unei zile. Acesta este un semn avertizare că ați fost expus la niveluri dăunătoare ale sunetului și se numește schimbare temporară a pragului de auditie.

În timp ce tinitusul se rezolvă de obicei după câteva zile  de odihna/fara zgomote, de la supraexpunerea o singură dată la sunet puternic, unii muzicieni pot avea pierderea permanentă a auzului și tinitus diagnosticat permanent, dacă nu se iau măsuri. Din acest motiv, experții în audiologie recomandă ca muzicienii și alte persoane expuse la niveluri ridicate de sunet în decibeli să folosească o anumită formă de protecție a auzului.

Probleme cu monitoarele de podea

În timp ce performează pe scenă, muzicienii au folosit adesea monitoare de podea pentru a-și auzi mai bine colegii de trupă și pe ei înșiși. Un dezavantaj al acestui lucru este că sunetul este direcționat direct către muzicieni și poate atinge niveluri ridicate de sunet. Acest lucru duce, de asemenea, la un război al volumului, în care inginerii și muzicienii casei și cei de monitorizare continuă să mărească volumul propriului mix până când ajung la feedback. De asemenea, pot apărea probleme de sincronizare, deoarece muzicienii își mnodifică distanța față de monitorul de podea, iar in aceasta situatie acesta cere ridicare volumului monitorului pentru a se face auzit. La revenirea in pozitia initiala, „nimeni” nu va solicita ajustarea volumului.

Monitoare in-ear nu protejează împotriva pierderii auzului

Monitoarele in-ear sunt dispozitive folosite de muzicieni pentru a asculta muzică sau pentru a auzi un mix personalizat pe scenă pentru spectacole live sau mixare în studioul de înregistrare. Monitoarele sunt adesea personalizate pentru urechile unei persoane și oferă un nivel ridicat de reducere a zgomotului din mediul înconjurător. În funcție de calitatea potrivirii și lungimea canalului urechii, un monitor personalizat în ureche va oferi, în general, între 25 dB și 35 dB de reducere a zgomotului.

Monitoarele intra-auriculare sunt făcute la comandă pentru urechea muzicianului și sunt fabricate din silicon, acrilic sau matriță hibridă. Pentru a obține cel mai mare beneficiu de izolare a sunetului, experții sugerează ca muzicianul să folosească o matriță din silicon sau acrilic cu porțiune de canal de silicon. Aceste monitoare permit o calitate îmbunătățită a sunetului atât pentru public, cât și pentru muzician, pur și simplu prin izolarea mixului de monitorizare de mixul din zona frontală. În plus, monitoarele intra-auriculare sunt convenabile atunci când sunt utilizate corespunzător. In utilizarea acestor monitoare de tip in-ear exista riscurile deteriorarii auzului, deoarece muzicianul poate selecta volumul de monitorizare dorit in raport cu nivelul sonor de pe scena. In cele mai multe situatii volumul din back stage este foarte mare, acest nivel este influentat de utilizarea tobelor acustice, amplificatoarelor de chitara cu nivel de gain marit, linii de background utilizate in piese si difuzate in monitoarele de scena, samd.

Muzicienii beneficiază de dopuri pentru urechi

Muzicienii care nu au nevoie de redare amplificată în urechi pot beneficia de dopuri de urechi personalizate pentru muzicieni precum Alpine MusicSafe. Acestea sunt dopuri de urechi non-electrice echipate cu filtre personalizate pentru a face sunetele specifice din spectrul muzical mai slabe, fără a compromite în același timp experiența muzicală generală. Dopurile obișnuite elimină sunetele de înaltă frecvență, făcând vocile înăbușite și timbrul muzicii plictisitor. Sunetul natural de la dopurile dedicate muzicienilor rezolvă această problemă prin reducerea volumului fără a distorsiona sunetele.

Dopurile pentru urechi Alpine MusicSafe pentru muzicieni sunt ventilate și filtrate cu diafragme mici care permit atenuarea uniformă pe spectrul de frecvență și reduc volumul, permițându-vă în același timp să auziți magterialul sonor nedistorsionat cu un răspuns bun. Acest lucru vă permite să auziți toate notele clar în absența intensităților mari.

Concluzii

După cum puteți vedea, s-au făcut progrese în opțiunile de protecție a auzului pentru muzicieni. Asigurați-vă că utilizați strategii de conservare a auzului în toate domeniile vieții, nu doar atunci când executați și exersați. Atât monitoarele intra-auriculare, cât și dopurile pentru urechi ale muzicienilor reprezinta nevoile personale ale fiecărui muzician.

Vezi produse care iti protejeaza auzul: