Greșeli de evitat atunci când cumpărați un pian

Pianele sunt o investiție pe termen lung. Dacă ați decis să faceți acest pas, evitați următoarele greșeli comune:


1. Bugetul neechilibrat.
Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac atunci când cumpără un pian este să nu-și optimizeze bugetul. Acest lucru poate duce la o achzitie eronata. Există multe opțiuni de pian digital sau pianina acustica la prețuri accesibile, începând de la 1.000 Euro – până la peste 10.000 Euro. Nu este necesar sa achizitionezi un pian dim gama de varf, daca te afli la primele tale ore de studiu.

2. Investiția într-un pian de proastă calitate.
Dacă tu sau copilul tău abia începeți să învățați să cântați la pian, puteți fi tentat să cumpărați  cel mai ieftin pian posibil, dar aceasta este o greșeală. Pianele ieftine se vor dezacorda mult mai repede, nu vor avea atingerea sau sunetul adecvat atunci când cânti sau chiar pot avea defecte mecanice sau degradări care vă împiedică să utilizați pe deplin pianul. Acest lucru poate duce la frustrare atunci când învățați să cântați, sau nu reușiți să dezvoltați forța sau tehnica pe care le-ați avea cu un pian de mai bună calitate. Indiferent dacă alegeți să cumpărați un pian digital sau un pian acustic, este important să găsiți unul de calitate rezonabilă, chiar și pentru prima achiziție.
Dacă nu sunteți familiarizat cu calitatea pianului, iată câteva sfaturi:
Cu cât placa de sunet este mai larga (pentru pianele acustice), cu atât mai bine. Aceasta înseamnă că acel pian are o proiectie sonora buna.
Orientati-va catre o marcă binecunoscuta. Chiar dacă cumpărați second hand, merită investiti banii în plus pentru a marcă cunoscuta precum Schimmel, Yamaha, Kawai – pentru pianinele clasice, Roland, Nord – pentru pianele digitale. Pianele care au o reputație proastă (cum ar fi Young Chang, Samick sau Suzuki) pot fi de o calitate slabă.
Tastele ar trebui să răspundă rapid când le atingeți atât ușor cat și tare. Testați tastele în intervalele înalte, medii și joase, cântând una cate una în mod repetat, pornind cu atingere usoara,  apoi coborând atingeti in forta clapele. Dacă o tastă nu reactioneaza suficient de rapid când apăsați sau nu se aude deloc când cântați încet, probabil că cântați la un pian de calitate inferioară.
 
3. Nu uitati să luati în considerare pianul digital.
Poate că ți-ai imaginat întotdeauna să ai un pian cu coada, lustruit, în camera ta sau să fii așezat la un pian frumos de culoare alba. Cu toate acestea, există uneori sitautii în care un pian digital poate fi decizia potrivită. În funcție de bugetul dvs. sau de spațiu, poate fi o greșeală să nu luați în considerare alegerea unui pian digital. Iată câteva cazuri în care un pian digital ofera avantaje.

Pianele digitale sunt o achiziție mai bună decât un pian acustic vechi/uzat, de calitate scăzută. Dacă bugetul dvs. va permite doar un pian mic sau un pian care a fost cantat și deteriorat dincolo de peste o jumatate de secol, luați în considerare achizitia unui la digital.
Un pian digital bun este mai bun decât un pian acustic mediocru. Pianele digitale de înaltă calitate, cum ar fi Yamaha, Roland sau Nord, sunt instrumente excelente. Cu tastaturi complete, taste ponderate, instrumente uimitoare  de cea mai bună calitate, vă puteți baza pe o performanță și un sunet de înaltă calitate.
Dacă aveți copii care încep să cante la pian și vă faceți griji că instrumentul nu le-ar putea deține interesul, un pian digital poate fi o opțiune bună. Cu diferite sunete de instrumente, metronom sau piese de studiu încorporate, compatibilitate inteligentă cu aplicațiile, Bluetooth și multe altele, un pian digital oferă copilului dumneavoastră și profesorului său de muzică instrumentul potrivit pentru a se putea implica pe deplin, chiar și în primele etape de învățare.

4. Uitati sa luati să considerare pianul digital folosit.
De asemenea, poate fi o greșeală să luati in considerare achizitia unui pian folosit/second hand. Pianele acustice, în special mărcile de piane de înaltă calitate, își păstrează foarte bine valoarea odată cu vârsta. Dacă alegeți un pian digital utilizat acesta isi pierde valoarea cu de peste 2 ori mai rapid fata de un pian digital nou. Pianele digitale sunt expuse defectelor chiar si in perioadele in care sunt acoperite de garantie sau service.

5. Intrebați despre opțiunile de finanțare.
Pianele sunt o investiție financiară, iar un pian acustic de bună calitate poate fi destul de scump. Cu toate acestea, aproape toate companiile de piane oferă opțiuni de finanțare pentru a vă ajuta să vă permiteți pianul potrivit nevoilor dumneavoastră.

6. Nu credeti in comerciantul de pian.
Oricât de mult este de „bun” tipul care va prezinta pianul pe care doriti sa-l cumparati, poate fi o greșeală să nu cercetați in detaliu si din alte surse. 

7. Nu credeti in prețuri speciale sau promoții.
De cele mai multe ori dealerii de piane vor avea adesea disponibile promoții sau reduceri care ar putea sa vă influenteze in a cumpăra un pian de nivel slab. Acestea sunt niste capcane comerciale! 

Nu sunteti gata?
Nu vă fie teamă să incepeti – nu vă fie teamă să cereți dealerului sa faca o demonstrație sau să cânte o melodie cunoscuta pentru a vă ajuta să luați în considerare achzitia. Dacă nu cântați la pian, dar aveți un prieten sau un membru al familiei care cântă, invitați-i să testeze pentru dvs. înainte de a face achiziția finală.

Aveți întrebări despre ce tip de pian se va potrivi cel mai bine nevoilor dvs. sau doriți să discutați cu un expert despre opțiunile de pian disponibile, va asteptam sa vizitati blogul si sa cititi cu atentie articolele noastre.