Ce sintetizator utilizeaza sinteza wavetable ?

Sinteza wavetable nu este nimic nou; a apărut pentru prima dată în domeniul hardware la începutul anilor ’80 odată cu lansarea PPG Wave de la Wolfgang Palm, urmată mai târziu de un șir de sintetizatoare hardware influente create de succesorii lui PPG Waldorf. Cu toate acestea, a ieșit în prim-plan în secolul 21, devenind aproape metoda de sinteză principala pentru pluginurile moderne.

Massive 2007 de la Native Instruments este sintetizatorul responsabil pentru boom-ul modern al wavetable. Sunetul său puternic și versatil și opțiunile de modulație generoase au definit sunetul mârâit, umplut de frecvență al DnB modern și al EDM american.

Popularitatea sa a inspirat  o seama de evoluții, cel mai notabil fiind Xfer Records’ Serum, dar oscilatoarele wavetable sunt, de asemenea, o parte cheie a lui Arturia Pigments, Kilohearts Phase Plant, Bitwig’s Polymer, Ableton Wavetable și KV331 SynthMaster, pentru a numi câteva. În domeniul hardware puteti opta pentru fantasticul Hydrasynth de la ASM, Argon8 de la Modal și Quantum de la Waldorf.

Sintetizatoarele Wavetable sunt în esență o formă de sinteză bazată pe mostre de sunet, folosind un sunet înregistrat ca sursă primară pentru fiecare oscilator. Ceea ce face ca wavetables să fie diferite de un sampler simplu este capacitatea de a transforma sau de a evolua acel sunet eșantionat.

Acest lucru este posibil deoarece formele de unda nu sunt doar o singură mostră statică, ci de fapt o suma de forme de undă individuale numite „subtables” sau, mai frecvent, „frames”. Wavettables pot conține până la 256 dintre aceste frames, iar un sintetizator wavetable va oferi utilizatorului o metodă de a trece prin acestea, adesea sub formă de LFO sau modulare a anvelopei sau un control manual numit„morph”.

Fără mișcare sau modulare, un sintetizator wavetable nu este în mod efectiv diferit de un sintetizator bazat pe eșantion care citește o formă de undă statică. Cu toate acestea, esantioanele stivuite ale unui wavetable îi permit să tranzitezi de la o formă de undă la alta în timp ce canti.

În termeni analogi, asta ar putea însemna a avea un oscilator care se transformă dintr-o undă (wave) al unui wavetable de unde la un square si invers. În termeni creativi, permite utilizatorilor să încorporeze elemente texturale, cum ar fi ploaia sau zgomotul static, sau să surprindă inconsecvențele care provin de la un instrument acustic.

Diferențele cheie dintre sintetizatoarele wavetable constă în metodele folosite pentru a reda și modula wavetables în sine. Succesorul masiv, Massive X, de exemplu, are zece moduri de redare diferite, care citesc, filtrează și modulează fiecare tabelul de unde în mod diferit.

Dincolo de oscilatoare, sintetizatoarele wavetable tind să adere la structura clasică de sintetizator subtractiv, folosind filtre, un amplificator controlat de anvelope și efecte la bord. Datorită accentului pus pe mișcare, sintetizatoarele wavetable tind să vină cu opțiuni de modulare, cu siguranță incluzând LFO-uri și plicuri, adesea alăturate de secvențiere și generatoare de modulație mai complexe.

Când să-l folosești

Popularitatea sintetizatoarele Wavetable în domeniul pluginurilor se datorează versatilității lor. Ca și în cazul unui sampler, puteți face eficient un sunet de oscilator wavetable, oricum doriți. Spre deosebire de samplerele standard, totuși, formele de unde pot suna mai natural sau mai variat, deoarece nu redați pur și simplu același sunet înregistrat de fiecare dată când declanșați o notă.

Sunt grozave pentru pads-uri și patch-uri atmosferice, adăugând interes unui sunetul mai lung și zgomotos. Wavetables sunt excelente pentru a reproduce atât sintetizatoarele vintage, cât și instrumentele acustice; pot reproduce varietatea naturală inerentă atât oscilatoarelor analogice, cât și instrumentelor reale.

Trei sintetizatoare grozave wavetable

ASM Hydrasynth

NI Massive X

Korg Modwave

Sursa articolului: https://www.musicradar.com/news/what-is-wavetable-synthesis