Cele mai bune piane digitale de scenă 2024

Vrei să cumperi unul dintre cele mai bune piane de scenă? Poate că te întorci din nou la concert sau ai un job într-un teatru sau într-un lăcaș de cult. Poate că esti in concert cu trupa pentru prima dată, sau ești un compozitor care visează să aibă un instrument care sa aduca un plus de valoare in studio

Oricare ar fi motivele pentru care doresti un pian de scenă, probabil cai ai  stabilit deja un buget. Pianele de scenă sunt construite rezistent pentru concerte, astfel încât să funcționeze în mod fiabil noapte de noapte. De cele mai multe ori, acestea au și panouri superioare intuituve, ușor de navigat chiar și sub cea mai slaba iluminare a scenei. Dar cea mai importantă caracteristică, în afară de sunetele grozave, este capacitatea de a fi conectat la un sistem PA sau la un mixer de scena  printr-o pereche de ieșiri de linie. Această funcționalitate cheie este cea care diferențiază pianele de scenă de pianele digitale de acasă și, deși aproape toate pianele digitale de acasă vor avea difuzoare încorporate, nu este deloc „necesar” ca pianele de scenă să fie echipate cu difuzoare

Deloc surprinzător, pianele de scenă  produc sunete fantastice de pian, atât sunete de pian acustic, cât și electric (EP), și aproape sigur vor avea  si sunete de orgă. Asta poate parea a fi suficient pentru tine, dar dacă lucrezi în teatru, vei dori o orchestră întreagă sub vârful degetelor – totul, de la instrumente de suflat  până la coarde pizzicato. Unele piane de scenă au o gamă mai largă de sunete decât altele, așa că va trebui să alegeți cu înțelepciune.

În acest ghid, vă vom ghida prin multe dintre cele mai bune piane de scenă disponibile astăzi, care vizează o varietate de nevoi și bugete.

Locul 1. 

Nord Stage 4 88

 • Tastatură: Acțiune cu ciocan ponderată cu 88 de taste cu aftertouch
 • Motoare de sunet: orgă, pian, sintetizator cu redare sunete esantionate/sampler
 • Polifonie: 120 de voci
 • Efecte:, reverb, delay, comp, EQMIDI I/O: In/Ou
 • 4 x ieșiri a de linie, configurabile
 • MIDI, USB, 5 i
 • Intrări pentru pedale 
 • Greutate: 19,6 kg

Printr-o combinație de redabilitate superbă, calitate a sunetului, durabilitate și aspect, Nord Stage​ a devenit un adevărat leader în sectorul pianelor de scenă – există ceva in sunetul pianului Nord Stage care este genial într-un mix live. 

Memoria de sampler a fost dublată, cu o nouă colecție de mostre disponibile, dar accentul pare să fi fost pus pe aspectul panoului frontal, care a fost reproiectat de la zero pentru a îmbunătăți experienta pe scenă.

Ușor de văzut pe o scenă slab iluminată, faderele LED vă permit să mixati mai multe elemente ale unui patch în timp real în timpul unei spectacole. Fiecare sunet stratificat dintr-un patch are propriile controale FX dedicate chiar în fața dvs. pe panou.

Stage 4​ vine cu acces complet la biblioteca extinsă Nord Piano, care ofera sunete de piane cu coadă, pianine, piane electrice vintage, clavecin și clavinete, iar acum oferă compresie dinamică și functia Unison în secțiunea de pian.

Stage 4 este primul model Stage care dispune de tastatura cu senzor triplu Nord. Al treilea senzor mărește rezoluția vitezei detectate și îmbunătățește viteza de executie la pian.

Are acces la Biblioteca Nord Sample, o colecție de siunete de chitara, coarde orchestrale, alamuri, acordeoane, percuție și suflatori din lemn. Stage 4 primește și simularea de orgă B3 Tonewheel, premiată de la Nord, cu bare fizice iluminate complet cu LED-uri.

Desigur, Yamaha, Roland, Korg și restul pot rivaliza cu aceste sunete. Cu toate acestea, piesa de rezistență a Stage 4 este motorul de sintetizare Nord Wave 2 – în loc să vă ofere o mulțime de sunete de sinteză, Nord oferă un sintetizator întreg, configurabil, cu trei straturi de sinteză, controlabil printr-un ecran led central dedicat și implementarea completă a Wave aduce cu sine si râvnitul arpegiator polifonic al lui 2.

Fiecare FX are acum o variație selectabilă – cum ar fi o formă de undă mai dură pentru efectul tremolo, de exemplu – plus există un nou efect de boost care este o emulare a sidechaining-ului, a cărui sincronizare poate fi controlată printr-o pedală. Spin recreează o mișcare de rotire similară cu un cabinet rotativ și există noi tipuri de reverb, cum ar fi modul Cathedral, plus un reverb spring vintage care poate fi setat complet.

Panoul de control este ordonat și coerent, iar calitatea butoanelor, glisantelor, comutatorului și a ecranelor OLED este de primă clasă. Tot felul de împărțiri sofisticate, straturi, melodii, tranziții fără întreruperi și fade încrucișate sunt posibile cu usurinta în meniu. Calitatea tastaturii, într-adevăr a întregii unități, este impecabilă, dar este de așteptat la acest preț

Locul 2.

Korg SV-2 88

 • Tastatură: 88 de acțiuni de ciocan ponderat sensibil la viteză 
 • Motoare de sunet: pian, EP, Clavier/Organ, altele (coarde, sintetizatoare, alamuri etc) 
 • Polifonie: 128 de voci 
 • Dula/Spli
 • Modelare amplificator:
 • Efecte: Comp, Boost, Modulation, Delay, Reverb
 • MIDI I/ O: In/Ou
 • XLR Ieșire audio L/R, căști, intrare audio, MIDI, USB,
 • 3 intrări pentru pedale
 • Greutate: 45 lbs (20,5 kg)

Așa cum v-ați aștepta, potrivit stilului său retro, există aici o colecție de sunete vintage, inclusiv sunete de la toate EP americane, precum și un grand electric japonez. Apoi sunt clavinetele, organele cu roată de tonuri, combo-urile Vox și organele cu tuburi, corzile analogice din anii ’70 – lista poate continua.

Toate pot fi îmbibate în căldură retro a secțiunii de amplificatoare vintage, care include modele cu nume cunoscute precum Twin, Tweed și AC30. Apoi, există acea lampa strălucitoare 12AX7 pentru a adăuga o acționare lină atunci când este necesar.

SV-2​ nu este în niciun caz blocat într-o deformare a timpului. Există câteva modele de piane acustice cu adevărat superbe, atemporale, alamuri, pad-uri și chiar tonuri moderne de sintetizare FM, toate controlate de la tastatura superlativă RH3 cu ciocan ponderată a lui Korg. Sunt posibile trei layere care, cu polifonia de 128 de voci, pot inspira niște peisaje sonore cu adevărat cinematografice.

Nu există niciun ecran LED – panoul superior este atât de bine gândit că SV2 nu are nevoie de unul – și îi lipsește un pitch bender și o roată de mod, dar puteți ajusta cele  trei pedale pentru a controla totul, de la sostenuto la wah.

Dacă difuzoarele interne sunt o problemă, pentru o mică cheltuială suplimentară poți să incerci modelul SV2-S, disponibil și în ambele variante de 73 de taste și 88 de taste, care vine echipat cu difuzoare.

Locul 3. 

Roland RD-2000

 • Tastatură: tastatură cu ciocan progresiv cu 88 de taste
 • Motoare de sunet: pian acustic, pian EP + altele (organ, coarde, sintetizatoare, alamuri etc)
 •  Polifonie: 128 de voci
 • Efecte: Modulation, Reverb, Delay, Comp, EQ, Sympathetic Resonance
 • MIDI I/O: Intrare/Ieșire/
 • Ieșire audio XLR L/R, ieșire sub, căști, intrare audio, MIDI, USB,
 • 4 intrări pentru pedale
 • Greutate: 47,8 lbs (21,7 kg)

Roland spune că a dezvoltatRD-2000​pentru a oferi cea mai bună experiență de scena posibilă pentru pianiștii care interpretează, precum și cele mai bune sunete de pian, indiferent de genul  muzical. Aici, totul este despre sunetele pianului.

Designul său este brutal, funcțional, fără prostii – o bandă lungă din cel mai închis aluminiu periat. Panoul superior oarecum simplu are o bandă de opt codificatoare rotative, un panou de nouă glisoare, butoane pentru selectarea băncilor/sunetelor, trei roți/pârghii de mod și un ecran mic.

Butoanele și glisoarele rotative multifuncționale oferă o mulțime de control granular practic pentru sunete și efecte. Toate sunt urmărite cu indicatoare LED, așa că este ușor să urmăriți setările dvs. în condiții de iluminare slabă a scenei. De fapt, aproape fiecare control al RD-2000 este indicat.

Tastatura este modelul premium Roland PHA-50 cu ciocan progresiv, cu escapement​ și taste hibride lemn/plastic cu finisaj de fildeș sintetic. Acest lucru oferă o senzație familiara, astfel încât pianiștii vor fi ca acasă. Organistii ar putea avea nevoie sa-si ajusteze stilul de interpetare in consecinta.

Sunt două motoare de sunet. Motorul V-Piano de la Roland se ocupă de modelele acustice, în timp ce motorul său SuperNatural oferă pianele electrice. Sunetele V-Piano sunt modelate în întregime, ceea ce oferă avantajul suplimentar al polifoniei cu tastatura completă pentru o experiență de pian acustic mai completă și mai autentică. Sunetele SuperNatural sunt parțial bazate pe mostre și au o polifonie maximă de 128.

Sincer, Roland a înțeles sunetele de pian cu ani în urmă, acestea sunt unele dintre cele mai bune. Doar tu poți decide dacă preferi interpretările lui Yamaha, Kawai sau alte mărci.

Roland a ales să strălucească in umina reflectoarelor cu sunete de pian de la RD-2000. Cu toate acestea, are și alte 1.100 de sunete care acoperă totul, de la sintetizatoare vintage la alamuri. Puteți mapa diferite sunete în opt zone separate ale tastelor și puteți salva până la 100 de instantanee diferite ale întregii setări de tastatură.

Sursa articolului: Music Radar