Roland FP-10: Poate fi câștigător în segmentul pianelor digitale de buget?

Pe vremuri, pianele digitale erau scumpe. Au existat câteva modele ale competitorilor (sub 500 de Euro) dar Roland și-a propus sa devina castigator al categoriei pianelor digitale de buget.

Roland FP-10 este în concordanță cu designul liniei de produse FP. Arată curat, elegant și modern. Mi se pare ca se potriveste în orice decor.

Spre deosebire de alte modele din linia FP, Roland FP-10 este disponibil doar pe negru.

Control

Panoul de control de pe FP-10 este, de asemenea, în concordanță cu stilul liniei de produse. Are acele butoane transparente pe care le-ai găsi pe FP-30 și FP-90.

Diferența este că FP-10 are un panou extrem de simplu. Există doar 4 butoane de control.

Un buton de pornire pentru a porni și opri instrumentul
Butonul de reducere a volumului și butonul de creștere a volumului
Butonul de funcție
La fel ca multe alte piane digitale entry-level, Roland FP-10 necesită o combinație de butoane funcționale și taste pentru a accesa multe dintre funcțiile sale.

Lucrul bun este că fiecare funcție și caracteristică este bine etichetată deasupra tastelor. Nu aveți nevoie de manualul de utilizare pentru a afla cum să schimbați setările pe FP-10.

Claviatura

Roland FP-10 vine cu o tastatură completă de 88 de taste. Cheile sunt din plastic cu finisaj Ivory.

La fel ca Roland FP-30, acest material conferă tastelor o ușoară nuanță gălbuie/clasica.

Tastatura pare bine construită și nu am observat nicio distanță neuniformă între taste. Pe baza reputației Roland și a modelelor lor anterioare, sunt destul de încrezător în calitatea claviaturi lui FP-10.

Dimensiune și greutate

Fiind un pian digital portabil, Roland FP-10 are dimensiuni mici și greutate redusă.

De fapt, este semnificativ mai mic și mai ușor decât Roland FP-30. În comparație cu concurenții săi de pe piață.

Cântărește aproximativ 12,3 kg

Dimensiunile sunt: 128 x 26 x 14 cm

Sunetele

Motorul de sunet al FP-30 pe FP-10 este motorul de sunet SuperNATURAL de la Roland. Acestea combină eșantionarea cu modelare computerizată pentru a imita experiența sonoră realistă a unui pian acustic.

Motor de sunet SuperNATURAL de la Roland
Ceea ce face ca Roland FP-10 să iasă în evidență este faptul că motorul de sunet are încorporat String Resonance, Damper Resonance și Key Off Resonance. Acestea sunt caracteristici pe care le-ai găsi de obicei la modelele mult mai scumpe. De fapt, FP-10 este singurul model din această gamă de preț care este echipat cu aceste caracteristici avansate. Drept urmare, sunetul FP-10 este bogat, dinamic și expresiv. Aș considera că este cea mai realistă cantitate de sunet al concurenților săi.

Un lucru trebuie să menționez, la fel ca și FP-30, motorul de sunet de pe Roland FP-10 are un acordaj specific Roland, acestia unde cresc ușor înălțimea notelor înalte și o scad pe notele de bas. Scopul este de a crea o experiență sonoră mai dinamică și mai expresivă. Unii oameni s-au plâns că face sunetul mai puțin realist.

Roland FP-10 este echipat cu două difuzoare de 6 wați. Nu sunt foarte puternice și nu sună foarte tare. Cu această limitare, probabil că puteți utiliza doar difuzoarele încorporate într-un cadru restrans acasă. Orice performanță serioasă va necesita un monitor extern.

La fel ca FP-30, difuzoarele de pe FP-10 sunt orientate în jos. Acest lucru face ca sunetul să fie oarecum dezactivat din poziţia muzicianlui. Mi se pare că ar fi sunat mult mai bine din poziţia publicului.


Roland FP-10 are și câteva caracteristici unice. Fiind un model nou lansat, FP-10 este echipat cu Bluetooth. Este singurul model din acest interval de preț care are Bluetooth. Acest lucru vă permite să conectați FP-10 la dispozitivul dvs. inteligent și să utilizați aplicația Roland Piano Partner 2. Există multe lucruri pe care le puteți face cu această aplicație. Puteți modifica setările, obțineți mai multe voci/sunete, ajustați performanța și utilizați, de asemenea, multe funcții de învățare .

Roland FP-10 nu are nicio capacitate de înregistrare internă. Acest lucru este de obicei considerat un dezavantaj. Problema este oarecum atenuată de faptul că FP-10 are Bluetooth încorporat. Cu toate acestea, am considerat că este ușor incomod să trebuiască să mă conectez de fiecare data la un dispozitiv pentru a putea înregistra performanța mea.

În partea din spate a FP-10, există un port USB de tip A. Nu trebuie să îl confundați cu un port USB la dispozitiv. Este doar pentru actualizarea firmware-ului. Nu puteți conecta un stick USB utilizând acest port și nu puteți transfera fișiere cu FP-10.


Roland FP-10 vine cu un suport muzical de partituri, pedală de sustain și unitate de alimentare.

Poate fi necesar să cumpărați și o bancă separate. La fel ca orice alt pian digital portabil, puteți alege între stilul de mobilier cu stativ de lemn inclus sau stilul portabil.

Pedala de sustain care vine cu Roland FP-10 este, din păcate, este doar un comutator de picior. Este un comutator binar pornit și oprit care nu acceptă functia de half pedal. În opinia mea sinceră, este un trash. Nu arată și nu se simte ca o adevărată pedală de pian. Iti recomanda cu căldură să faci upgrade.


Și ca întotdeauna, o pereche bună de căști este recomandată pentru orice pian digital.

Concluzie

În general, sunt foarte fericit și încântat de Roland FP-10. Are aceeași acțiune cheie și motor de sunet ca si mult mai scumpul FP-30. Pentru aproximativ 500 de Euro il consider un invingator.