Roland FP-30X, pian digital de buget pentru toată lumea

De cea mai lungă perioadă de timp, Roland FP-30 este cel mai bun pian digital pentru începători, deoarece a oferit cel mai bun echilibru între calitatea sunetului și utilizare. De-a lungul anilor, am văzut diferite componente ale lui FP-30 imprumutate sui pe alte piane din gama Roland și, în ciuda rădăcinilor sale ca un pian digital de buget, calitatea FP-30 este inca atractiva  la 5 ani de la lansarea sa inițială.

La sfârșitul anului 2020, Roland a anunțat seria FP-X, care a prezentat actualizări ale seriei de piane digitale de succes FP.

Roland FP-30X urmează designul originalului, aproape identic. Dimensiunile sale sunt aproape identice cu FP-30 original, iar volumul suplimentar provine probabil de la unele dintre conexiunile suplimentare incluse pe panoul din spate.În ceea ce privește portabilitatea, aș considera că FP-30X este acceptabil. FP-30X va fi probabil folosit ca pian digital de acasă, în special pentru persoanele care il utilizeaza intr-un spațiu limitat.

Să vorbim despre estetică. FP-30X vine în două culori: alb și negru. Modelul alb arată proaspat, modern, mai ales când este combinat cu suportul de mobilier asortat. Versiunea albă va ajuta, de asemenea, la ascunderea zgârieturilor și a prafului ocazional. Apropo de zgârieturi, plasticul negru mat folosit pentru FP-30X tinde să acumuleze urme albe ori de câte ori atingi suprafața cu unghiile. În afară de asta, ambele sunt la fel de bine construite, cu materiale plastice de bună calitate și construcție solidă. 

Interfața cu utilizatorul este portată de la FP-30 original, dar cu etichetare reproiectată, care se simte mai consistentă în design decât amestecul original de text și simboluri. După părerea mea, acest lucru face ca FP-30X să arate și să se simtă mai actual. Interfața de utilizator constă în principal din 13 butoane, dintre care majoritatea includ si lumini de fundal pentru a indica starea de activare, ceea ce este util dacă utilizați acest pian digital în condiții de lumină scăzută (cum ar fi pe scenă). Butoanele în sine sunt tactile, dar nu sunt un fan al modului de limitare a schemei de control
Din păcate, 13 butoane nu înseamnă mult. Pentru a accesa majoritatea funcțiilor, trebuie să vă bazați  butoanele-taste, care sunt destul de enervante (deși menține panoul frontal să arate curat și minimalist). De exemplu, dacă aș vrea să comut între diferite sunete de pian, ar trebui să țin apăsat butonul „Pian” și să apăs pe tasta corespunzătoare de pe pian pentru a alege presetarea vocii pe care o doresc. Dacă nu aveți presetări memorate, va trebui să aveți manualul de utilizare lângă dvs.

Roland încearcă să facă lucrurile usor utilizabile. În spatele tastelor, există câteva indicii de text tipărit care marchează majoritatea funcțiilor utilizate în mod obișnuit. Acestea includ setările de transpoziție și metronom, care sunt utilizate în mod obișnuit în timpul studiului. Volumul de ieșire respectiv, scăderea valorii volumului sau cresterea este vizibil marcata de 5 lumini LED care vă oferă o indicație asupra nivelurilor prezente. Problema aici este că există 100 de niveluri de volum distincte și nu puteți spune niciodată la ce setare vă aflați în prezent fără să vă bazați pe aplicații externe (conectate la pianul digital prin Bluetooth). Mi-aș dori foarte mult să includă un simplu potentiometru de volum pentru un control mai precis, deoarece acest lucru este teribil de incomod.

TASTATURA

Cel mai important aspect al oricărui pian digital este mecanismul tastelor. Companiile investesc o sumă bună de bani în cercetare și dezvoltare pentru a oferi senzația de utilizare a unui pian acustic, ceea ce nu este o operație simpla, având în vedere constrângerile de dimensiune. 

FP-30X folosește acțiunea cheie standard PHA-4 de la Roland, aceeași acțiune cheie găsită pe FP-30 original (și pe FP-10 cu preț mai mic). Acțiunea cheie PHA-4 Standard este grozavă și pot spune sincer că este printre acțiunile preferate, chiar si la nivelul de avansati. Acțiunea este, de asemenea, prezenta pe pianele digitale premium mai scumpe de la Roland, cum ar fi Roland RD-88. În ciuda faptului că sunt din plastic, tastele PHA-4 Standard au un finisaj de imita fildeșul care ajută la sporirea iluziei. Folosind un mecanism mecanic de tip ciocan, Roland reușește să imite senzația utilizarii unui pian acustic, unde fiecare apăsare de tastă face ca ciocanele să lovească corzile. Senzația de greutate folosită pe acțiunea cheie PHA-4 Standard este grea, dar la cantitatea potrivită, oferind o senzație realistă care se apropie de pianele acustice reale intr-un procent satisfacator.

SUNETUL

Când vine vorba de sunete, Roland are un pedigree de lungă durată de a fi unul dintre cei mai buni designeri de sunet de pe piață. De fapt, majoritatea instrumentelor de la Roland sunt încă folosite până în ziua de azi, la peste 30 de ani de la lansarea lor inițială. FP-30X are 56 de sunete, fata de cele 35 de sunete de pe FP-30 original. Acestea includ:

  • 12 piane acustice
  • 20 de piane electrice – include orgă, piane FM în stil DX7 și piane electrice pe bază
  • 24 „alte sunete” – corzi, coruri, bas și sintetizatoare.

Biblioteca de sunet a FP-30X este furnizata de motorul de sunet SuperNATURAL de la Roland, care utilizează o combinație de eșantionare și modelare pentru a produce sunete care reacționează natural la dinamica dvs. de interpretare.

PIANO DESIGNER APP

Am menționat că motorul de sunet SuperNATURAL folosește atât eșantionarea, cât și modelarea pentru a produce sunete, iar acestea din urmă pot fi modificate folosind aplicația conectată prin Bluetooth, disponibilă pe Android sau iOS. Rețineți că nu puteți modifica acești parametri fără aplicație, deoarece comenzile nu au acces la motorul de sunet de la bord.

EFECTE

Dacă există o parte a FP-30X care se simte lipsită, probabil că este secțiunea FX. Mai simplu spus, nu există. Tot ce puteți modifica pe FP-30X este ambianța și strălucirea. Efectul de ambianță este un efect de reverb și folosește un algoritm de sală pentru a emula senzația de spațiu. Efectul are 10 intensități prestabilite diferite și opțiunea de a-l dezactiva. Creșterea valorii pare să mărească dimensiunea spațiului emulat, dar și amesteca sunetul din cauza reflexiilor simulate. Efectul de strălucire pare a fi un egalizator adăugând luminozitate sunetului. Există doar 3 setări pentru acest efect, variind de la -1 la +1.

POLIFONIA

Roland FP-30X ofera 256 de note de polifonie, dublu față de FP-30. Cu siguranță că nu vei utiliza niciodată acest lucru în timpul interpretarii. Chiar și atunci când utilizați sunete stratificate susținute pe fraze lungi. Polifonia este rareori o problemă, dar liniștea oferită de un număr mare de note polifonice este întotdeauna plăcuta de a o avea.

DIFUZOARE

Roland FP-30X vine cu difuzoare stereo de 11W. Aceste difuzoare au aceeași putere nominală ca cele din echiparea pe FP-30, dar sună mai bine. Aceste difuzoare se simt mai bine reglate pentru a oferi sunete mai bogate. În scopuri practice, difuzoarele lui FP-30X sunt perfect utilizabile, dar dacă urmăriți cea mai înaltă calitate audio și detalii, o pereche bună de căști este calea de urmat.
Dacă intenționați să utilizați FP-30X live pe scena, probabil că este o idee mai bună să il conectati un amplificator extern.

FUNCȚII

FP-30X vine cu o mulțime de funcții editabile, care pot fi ajustate fie folosind comenzile de la bord, fie prin aplicația Roland Piano Every Day, conectată prin Bluetooth.

Unele setări editabile includ:

Transpozitie. Acest lucru vă permite să schimbați cheia redată. De exemplu, puteți transpune în jos cu 2 semitonuri, iar redarea tastei C va suna ca o tastă A#.
Metronom. Apăsarea butonului metronomu activează metronomul încorporat. Tempo-ul poate fi setat folosind butoanele dedicate.Puteți schimba timpul, ritmul, masura, volumul și tonul metronomului.
Acordaj. Acordajul standard poate fi modificat de la 415,3 Hz – 466,2 Hz.

ÎNREGISTRAREA ȘI REDAREA

Melodiile pot fi înregistrate și salvate pe memoria de bord sau pe o unitate USB. Când este apăsat butonul de înregistrare dedicat, puteți canta împreună cu metronomul și puteți salva melodia ca fișier MIDI odată ce este finalizată. Înregistrarea în sine este foarte simplă. Puteți înregistra doar o singură pistă MIDI la un moment dat, ceea ce pare simplu, mai ales că alte piane digitale vă permit să înregistrați părți separate pentru mâna stângă și cea dreaptă. In continuare puteti canta alături de melodiile înregistrate, ceea ce vă permite să exersați părți specifice pentru mâna stângă sau dreaptă, ceea ce este o utilizare comună a înregistrării. Din păcate, puteți salva doar o singură melodie.

ROLAND PIANO EVERY DAY

Roland a adăugat Bluetooth Audio noului FP-30X. Modelele anterioare includeau doar funcționalitatea de bază Bluetooth MIDI, așa că am aceasta funcționalitate suplimentară permite aceasta.Utilizarea principală a conectivității Bluetooth este comunicarea între hardware-ul FP-30X și aplicația Roland Piano Every Day. Această aplicație poate fi folosită pentru a modifica setările fără a se baza pe controale manuale și greoaie. În teorie, acesta este un plus masiv, dar aplicația în sine nu este apreciata atât de bine (în Google Play, se află la 1,9 din 5 stele în acest moment. 2021).

CONECTIVITATE

Una dintre cele mai mari nemulțumiri ale modelului anterior FP-30 a fost opțiunile sale de conectivitate. Din fericire, acesta este unul dintre aspectele pe care Roland le-a îmbunătățit cu noul FP-30X. Marele upgrade este adăugarea de ieșiri de linie stereo de 1/4”, care pot fi folosite pentru a conecta FP-30X la difuzoare externe sau amplificatoare pentru a cânta în locații live.

CONCLUZIE

Roland FP-30X este o realizare de succes a unei companii care fabrică piane digitale și o face bine. FP-30X este un instrument solid, polivalent si accesibil.