Pericolele tinitusului și cum să vă protejați auzul

Tinitusul, sau țiuit permanent în urechi, este incurabil și tot mai mulți muzicieni suferă de el. Iată ce trebuie să știți.

Tinitus

Vii acasă după ce ai participat la un spectacol și concertul este din nou acolo prezent in urechiile tale, cu un țiuit enervant în urechi. La început, nu dai prea multă minte. Dar câteva zile mai târziu, observi că nu a dispărut. După o săptămână, ești foarte îngrijorat. Se va opri vreodată? Stresul crește și te concentrezi din ce în ce mai mult pe el. Începi să te gândești să renunți complet la muzică live. Tu decizi, cariera ta s-a încheiat.

Aceasta este, din păcate, o situație prea comună pentru cei dintre noi care lucrăm în domeniul muzical. Am trecut prin exact același lucru ca un DJ în anii 2000. Într-o zi, sunetul pur și simplu nu a dispărut și este încă cu mine astăzi. E oribil. In fiecare zi ce din ce în ce mai mulți tineri sunt agresati de zgomot în cluburi și locații. Este important să înțelegem ce este tinitusul și cum să îl prevenim – pentru că NU​ există nici un tratament.

Ce este?

Potrivit DWM Audiology, o clinică de audiologie axată pe muzicieni cu sediul în Melbourne, Australia, tinitusul este „termenul folosit pentru a descrie auzirea oricăror sunete care nu sunt prezente în exterior”. Se poate manifesta ca sunete, șuierat, bâzâit sau clic și poate fi un singur sunet sau un număr de sunete diferite. Într-adevăr, tinitusul este un cor banshee de scântei și suierat.

Tinitusul are mai multe cauze, dar prima este expunerea prelungită la sunete puternice. Potrivit unui document oferit de DWM Audiology, toate tipurile de muzică – da, chiar și clasică – pot prezenta anumite riscuri. „Un studiu american a indicat niveluri maxime de zgomot de până la 130 dB pe scenă la concertele rock și 115 dB pentru public. În spectacolele de muzică orchestrală, nivelurile de zgomot de pe scenă pot depăși 100 dB.” Iar secțiunea de percuție poate merge și mai sus – la niveluri de concert rock de 130 dB. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, ciocanele pneumatice industriale și sirenele de raid aerian scot 130 dB. (Puteți verifica nivelul de risc cu ajutorul calculatorului de risc Know Your Noise.)

Alături de tinitus, muzicienii și alți profesioniști în muzică sunt în pericol de  pierde auzului, hiperacuză (perceperea sunetelor obișnuite ca fiind prea puternice sau distorsionate) și șoc acustic, o reacție psihologică la un zgomot brusc și puternic.

Alte cauze

Odată cu expunerea la sunete puternice, tinitusul poate fi provocat de pierderea generală a auzului, medicamente, infecții ale urechii, răni sau chiar stres. Robin Johnson, un scriitor și muzician, a experimentat-o pe acesta din urmă. „Am făcut tinitus la urechea dreaptă acum câțiva ani”, ne-a spus el. „Ca muzician și compozitor de 40 de ani, am presupus imediat că sunetul este cauza. Dar când mi-am testat urechile (extensiv), auzul și răspunsul la stimulii audibili s-au dovedit a fi normale. Tinitusul meu nu este cauzat de sunet. După investigații suplimentare considerabile, am stabilit că a fost cauzată de stres. Subliniați că, în cazul meu, a fost atât de prelungit de-a lungul anilor încât a determinat creierul să dezvolte tinitus. Acum, chiar și atunci când nu mă simt stresat în mod semnificativ, tinitusul este acolo.”

Factorul psihologic

Ceva despre care nu se vorbește des este factorul psihologic. După ce au dezvoltat tinitus sau alte probleme auditive, muzicienii se pot găsi in luptă să-și gestioneze situația. Se pot simți amenințați de sunete și, ca parte a dorinței de a-și proteja auzul, se pot retrage din mediul muzical.
„Anxietatea anticipativă cu privire la deteriorarea și hipervigilența față de volumul, proximitatea și durata expunerii la muzică puternică de la instrumentele din apropiere atunci când se cântă în ansambluri, orchestre sau trupe nu numai că provoacă escaladarea hiperacuziei și a sindromului tensor tympani (șoc acustic), ci subminează orice bucurie de a cânta muzica. ”, se arată în literatura de la DWM Audiology. Acest lucru va afecta în cele din urmă capacitatea muzicianului de a cânta la instrumentul lor muzical și chiar îl va determina să se retragă din profesie.

Nivele de sunet: practici sigure

Ce pot face muzicienii și profesioniștii în muzică? Am întrebat-o pe Myriam Westcott, director la DWM Audiology. „Cel mai bun mod pentru un muzician de a-și proteja auzul”, a spus ea, „este să fie conștient de nivelurile de ascultare sigure – „prea tare, prea mult timp, prea des” este mantra mea referitoare la risc – și să folosească dopuri de urechi cu filtrare​. ”

Ea a continuat spunând că, odată ce ești conștient de risc și îl gestionezi în siguranță, nu ar trebui să-ți fie frică să faci muzică. „Nu te poți bucura să fii muzician dacă stai in spate și ești rezervă​”, spune ea.

Protejați-vă auzul

Pentru a vă proteja cel mai bine auzul, DWM Audiology recomandă dopuri de urechi cu filtre. Audiologii le recomanda pe cele din silicon moale. Ele stau adânc în canal pentru a minimiza senzația de blocaj. Un filtru atenuează volumul fără a înăbuși frecvențele precum dopurile industriale. Puteți cumpăra filtre cu o varietate de niveluri de atenuare în decibeli. De asemenea, le puteți schimba în funcție de situație.

„Într-o lume ideală”, spune literatura clinică de audiologie, „problema ar trebui să fie rezolvată cu ușurință doar respingând totul. Dar, în lumea reală, mulți organizatori de spectacole se așteaptă ca muzica să fie la niveluri de volum ridicate pentru a vă bucura deplin. Ca muzician, este posibil să nu poți schimba aceste așteptări.”

Nu există leac

Ce să faci dacă descoperi că țiuitul din urechi nu se oprește? În ciuda a ceea ce postările sponsorizate de pe Facebook ar dori să te gândești, nu există nici un leac pentru tinitus. Cu toate acestea, există modalități de a minimiza impactul psihologic. „Nu suntem (încă) capabili să oprim apariția tinitusului în creier, dar se pot face multe pentru a modifica modul în care creierul percepe și reacționează la tinitus”, a spus Myriam. „Majoritatea persoanelor cu tinitus se vor obișnui spontan cu tinitus în timp. (Cu toate acestea), este nevoie de un anumit grad de acceptare a tinitusului.”

Din păcate, ea a continuat: „Într-un proces în două sensuri, conștientizarea, volumul și proeminența tinitusului sunt de obicei influențate de anxietate, depresie și stres. Debutul, persistența și escaladarea tinitusului pot fi o experiență extrem de supărătoare sau chiar traumatizantă, accesând părțile primare ale creierului în care sunetele (inclusiv tinitusul) sunt evaluate pentru a identifica potențialele amenințări la adresa siguranței, bunăstării și supraviețuirii cuiva.”
Ea a rezumat că „abordările psihologice pentru evaluarea și susținerea impactului tinitusului și barierelor individuale în calea obișnuirii cu tinitus rămân cele mai eficiente modalități de a trata (aceasta).”

Ea a rezumat că „abordările psihologice pentru evaluarea și susținerea impactului tinitusului și barierelor individuale în calea obișnuirii cu tinitus rămân cele mai eficiente modalități de a trata (aceasta).”

Trăiește cu tinitus

Dacă simțiți că ați dezvoltat sau dezvoltați tinitus sau pierderea auzului, cel mai bine este să consultați imediat un audiolog. Luați în considerare investiția într-un set de dopuri pentru urechi​ sau monitoare intra-auriculare. Protejează-ti auzul așa cum ar depinde de asta mijloacele tale de existență – pentru că de fapt o face.

Viziteaza magazinul si comanda cele mai potrivite dopuri de urechi cu filtre de atenuare: Music and More – Alpine Hearing Protection

Sursa articolului: https://www.gearnews.com/the-dangers-of-tinnitus-and-how-to-protect-your-hearing/