Pierderea auzului pentru muzicieni

Zgomotul reprezinta nivelul auditiv la care este expus muzicianul in activitatea sa artistica. Ori de cate ori canta, pe,  scena sau chiar in sala de repetitie expunerea la zgomote puternice  poate determina modificari atat la nivelul intregului organism, cat mai ales la nivelul aparatului auditiv.

Dopurile antifonice o solutie ?

Zgomotul poate fi de mai multe tipuri:

  • cu durata de actiune de ordinul milisecundelor
  • cu durata de actiune de ordinul secundelor
  • mixt

Actiunea zgomotului asupra aparatului auditiv depinde de tipul zgomotului, durata de actiune si intensitatea lui. Urechea umana se poate auto-proteja datorita anatomiei pana la intensitati de 80-85 dB, peste aceasta limita zgomotul poate produce leziuni asupra auzului ducand la surditate tranzitorie sau permanenta..

 Traumele sonore acute – apar ca urmare a expunerii la zgomote impulsive, de intensitati mari de pana la 150dB, timp de cateva secunde,  putem intalni asfel de zgomote in discoteci (100-110dB), concerte rock (120-130dB), walkman (90-110dB),  motoare de avioane sau zgomot de esapament motociclete (100dB)

Traumele sonore cronice – apar ca urmare a expunerii la zgomote repetate, cotidiene, de intensitati 80-85dB, 6-8h/zi, mai multi ani la rand. Aceste tipuri de traume sonore sunt intalnite la mineri, muncitori pe santiere, in uzine, in aeroporturi, operatori radio, personal militar, muzicieni in orchestra sau trupe rock.

 

Simptomul – poate varia, de la  jena usoara pana la durere severa, in functie de factorul cauzator. Poate fi insotita de durere,  senzatia de ureche infundata, tiuit sau zgomote in ureche si uneori ameteala si tulburari de echilibru.

In cazul expunerii profesionale la zgomot scaderea de auz este progresiva si poate fi resimtita ca dificultate de perceptie a vorbirii in spatiile zgomotoase sau adesea ca tiuit in urechi.

Diagnosticul –se pune pe baza examenului clinic ORL, examenelor radiologice sau testelor audiologice si vestibulare.

In cazul surditatii profesionale, tratamentul consta in protezare auditiva, schimbarea profesiei sau folosirea de casti protectoare.

Daca se trece rapid la tratament si la protejarea auzului cu ajutorul dopurilor antifonice, refacerea completa este intre 75% pana la 100% din cazuri.

In cazul traumelor sonore acute  scaderea auzului poate progresa pana la pierderea permanenta a auzului.

In traumele sonore prin expunerea profesionala la zgomot si aici facem referire la muzicieni,  scaderea auzului nu mai progreseaza daca se opreste expunerea la zgomot.

Sfaturi

  • Purtati intotdeauna casti protectoare daca mergeti des la sala de repetitie.
  • Nu repetati cu nivelul maxim al amplificatorului daca nu este nevoie
  • Nu mergeti la concerte si stati pe primele randuri sau in apropierea boxelor.
  • Nu ascultati muzica data tare la casti, de preferat sa folositi casti extra-auriculare.
  • Prezentati-va urgent la medic daca urechea s-a infundat inexplicabil si nu isi revine in 24h!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *