• Brand
  • Pret
    lei
    lei
    • 173lei
    • 539lei

Distortion sau overdrive. Ce aleg?

Distortion și overdrive sunt două efecte pentru chitară electrică care produc distorsiune sau saturare a sunetului, dar există diferențe subtile între ele în ceea ce privește modul în care funcționează și sunetul pe care îl produc:

Overdrive: 

Pedalele overdrive încep să satureze sunetul atunci când amplificarea (volumul) chitarei sau al amplificatorului atinge un anumit nivel. Cu alte cuvinte, când cresc volumul, sunetul începe să devină distorsionat.

Sunetul produs de overdrive este adesea descris ca fiind "cald" sau "murdar." Aceasta înseamnă că sună mai natural și păstrează caracteristicile tonale ale chitarei tale, dar cu o doză de distorsiune adăugată.

Pedalele overdrive sunt adesea folosite pentru a obține tonuri blues și rock clasic, unde muzicianul poate controla nivelul de saturare prin dinamica sau intensitatea cu care cântă.

Distortion:

Pedalele de distortion, pe de altă parte, oferă o distorsiune mai puternică și mai abruptă a sunetului chiar de la început, indiferent de volumul chitarei sau al amplificatorului. Aceasta înseamnă că poți obține sunete distorsionate chiar și la un volum scăzut.

Sunetul produs de distortion este deseori descris ca fiind "dur" sau "agresiv." Aceasta înseamnă că sunetul chitarei poate fi drastic modificat și nu mai păstrează caracteristicile tonale originale în aceeași măsură ca overdrive-ul.

Distortion-ul este adesea utilizat în genuri muzicale mai dure, precum rock sau heavy metal, pentru a obține sunete puternice și agresive.

În esență, overdrive-ul are tendința de a fi mai subtil și mai dinamic, în timp ce distortion-ul este mai pronunțat și mai agresiv în producerea sunetului distorsionat. Ambele efecte sunt valoroase și pot fi folosite în funcție de genul muzical, de preferințele personale și de sunetul pe care îl dorești să-l obții din chitară ta. Un chitarist experimentat va folosi ambele efecte pentru a-și completa arsenalul sonor.