Ce este si cum functioneaza un sistem de sonorizare

Oriunde ati interpreta - in fata unui public, la biserica, intr-o sala de concerte sau intr-un club - calitatea sunetului live este deosebit de importanta daca doriti ca publicul sa se bucure de muzica voastra. Exista multe optiuni pentru configurarea sunetului atat pe scena, cat si in studio. Din fericire, avem oferte care simplifica procesul de cumparare, printre care se numara sisteme wireless pentru voce, mixere cu efecte si/sau interfata USB, boxe active, monitoare, stative, microfoane, casti si chiar lumini de scena. 

Un sistem de sunet pe scenă

Spectacolul live este cel mai autentic mod de a-ți aduce muzica publicului tău. Experiența live depinde direct de configurarea sistemului de sunet pe scenă, precum și de calitatea echipamentului audio.

Configurarea corectă a unui sistem de sunet pentru scenă va contribui în mare măsură la oferirea unui divertisment excelent pentru publicul dvs. Acest articol vă va oferi câteva indicații pentru a vă ajuta să faceți acest lucru, precum și câteva explicații despre cum funcționează sistemele de sunet.

Cum funcționează un sistem PA

Un sistem PA este folosit pentru a crește sunetul pentru publicul dvs. Acesta include, în general, un microfon, un mixer și difuzoare/boxe, toate îndeplinesc o funcție specifică. Microfonul transformă presiunea sonoră în tensiune. Forța sa magnetică emite o cantitate mică de tensiune atunci când cineva produce sunete vocale în ea.

Această tensiune este apoi modificată și egalizată pe consola de mixare, apoi este amplificată de un difuzor sau amplificator alimentat. Tensiunea mai mare este dispersată de difuzoare, ceea ce crește volumul sunetului pentru public.

Nivelul presiunii sunetului (SPL) al difuzoarelor determină volumul sunetului la distanțe date de difuzor. Difuzoarele lucrează de obicei împreună pentru a amplifica sunetul într-o configurație trapezoidală, ceea ce permite o plasare mai ușoară decât un aranjament pătrat sau dreptunghi.

Înainte de a configura un sistem de sunet pentru scenă

Dacă ești nou în configurarea unui sistem de sunet, s-ar putea să ajungi la prima locație și să te gândești: „Cum pot configura un sistem PA pentru trupa mea?” Este în regulă să te simți nesigur în privința asta pentru primele tale ori. Fiecare locație este diferită și, cu timpul, vei învăța trucuri pentru a te adapta fiecăruia.

De asemenea, veți dezvolta un sistem care funcționează pentru dvs., care poate fi modificat cu ușurință pentru a se potrivi cu fiecare nouă setare. Prima regulă de bază este să păstrați difuzoarele în fața microfoanelor (mai degrabă decât în spate) pentru a preveni feedback-ul.

Feedback-ul este ceea ce se întâmplă atunci când un microfon preia prea mult din semnalul său. Apoi, amplificatorul emite o versiune mai puternică a semnalului, creând o buclă de feedback care poate fi întreruptă doar prin oprirea difuzorului sau microfonului. În mod similar, veți dori să faceți tot posibilul pentru a menține amplificarea principală departe de microfoane.

Echipament necesar pentru instalarea unui sistem de sunet pentru scenă

Să începem cu câteva descrieri scurte ale unora dintre echipamentele pe care le veți folosi pentru a configura sistemul de sunet pentru formația sau evenimentul live.

Consola de mixare/ Mixer

Mixerele sunt folosite pentru a combina mai multe surse audio, cum ar fi microfoanele și instrumentele, pentru a manipula apoi volumul, frecvența și dinamica sursei de sunet. Într-un sistem PA, semnalele audio sunt crescute la nivelul liniei în mixer.

Mixerele audio vin în diferite dimensiuni. Mixerele audio mai mari au mai multe canale de intrare care vor găzdui mai multe microfoane și conexiuni. Ele pot fi analogice sau digitale. Mixerele analogice echilibrează sunetul tonal și creează spațiu în profilul de sunet pentru fiecare instrument din trupă. Majoritatea au un EQ parametric de trei până la patru (egalizare), care schimbă echilibrul diferitelor componente de frecvență dintr-un semnal audio.

Mixerele digitale tind să fie cele mai bune pentru trupele de turneu, deoarece majoritatea necesită mai puțin echipament pentru a funcționa și pot fi controlate fără fir prin aplicații dedicate. Un inginer de sunet care utilizează această configurație se poate deplasa într-o cameră sau într-o locație pentru a face ajustări adaptate perspectivei publicului. De asemenea, poate regla monitoarele de pe scenă în timp ce ascultă cântarea muzicienilor.

Pentru a utiliza corect un mixer de sunet, trebuie să cunoașteți elementele de bază ale consolelor de mixare, faceți clic pe link pentru a citi un articol întreg care explică dezavantajele mixerelor audio.

Microfoane

Microfoanele captează sunetele produse de voce, amplificatoare de chitară, tobe și orice altă sursă de sunet. Microfoanele vin în diferite forme și forme. Unele sunt concepute pentru înregistrarea în studio, în timp ce altele sunt reglate în mod explicit pentru spectacole live.

Pentru vocea live, există două tipuri principale de microfoane din care să alegeți: dinamic și condensator. Microfoanele dinamice sunt de obicei cele mai bune pentru spectacole live, deoarece sunt mai puțin sensibile decât microfoanele cu condensator. Având o sensibilitate scăzută, microfonul este mai puțin predispus la sângerare și feedback în timpul unei spectacole pe scenă.

Chiar și așa, mulți vocaliști și ingineri de sunet preferă microfoanele cu condensator personalizate, deoarece oferă o calitate superioară a sunetului și o claritate în comparație cu microfoanele dinamice. Microfoanele cu condensator preiau mai multe detalii, inclusiv inflexiunea și alte nuanțe ale vocii vorbitoare sau cântând.

În plus, puteți folosi un microfon pentru a obține sunetul amplificatorului de chitară, bas sau tastatură în sistemul PA, în loc să ridicați complet amplificatoarele chitarei.

Amplificatoarele

Odată ce semnalele audio care provin de la microfoane sau instrumente sunt amestecate, egalizate și amplificate la nivel de linie, ele sunt transmise de mixer și își continuă calea către amplificator. Amplificatoarele audio cresc si tranfera semnalul până la nivelul difuzorului.

Creșterea volumului la nivelul următor se numește punerea în scenă a câștigului.În acest moment, a atins nivelul difuzorului și este controlat cu controlul nivelului amplificatorului. Tensiunea ridicată a amplificatorului face ca difuzorul să reproducă sunetul original la un nivel mult mai înalt pentru ca publicul să îl audă.

Principalele difuzoare/boxe

Există două tipuri diferite de difuzoare, pasive și active. Difuzoarele pasive au un amplificator ca dispozitiv separat într-un rack, situat de obicei departe de difuzoare. În schimb, difuzoarele alimentate (sau active) au amplificatorul în carcasa cu difuzorul.

Difuzoarele active sunt mai ușor de utilizat, deoarece au amplificatoare încorporate potrivite cu componentele difuzoarelor (subwoofere, medii și tweetere). Acestea necesită doar intrare la nivel de linie și nu amplificatoare separate pentru a furniza putere.

Difuzoarele pasive, între timp, necesită amplificare, cabluri pentru difuzoare și pot necesita un crossover extern și alte procesări de semnal. Difuzorul pasiv bi-amplificat sau tri-amplificat vă va oferi un control mai mare asupra componentelor difuzorului, dar au nevoie de un amplificator separat pentru fiecare parte a difuzorului.

Subwooferul

Dacă aveți nevoie de un subwoofer atunci când configurați un sistem PA pentru trupa dvs., depinde de tipul de instrumente și de muzica redate. Muzica country și populară, în general, nu necesită subwoofere, deoarece basul și toba pentru aceste tipuri de trupe nu au nevoie de amplificare suplimentară.

Cu toate acestea, rock, metal, pop și hip-hop tind să sune mai bine cu subwooferele. Un subwoofer extinde răspunsul în frecvență și ieșirea pentru difuzoarele cu gamă completă. Acestea sunt difuzoare care amplifică frecvențele joase. Adesea, cel mai bine este să puneți subwooferele apropiate, deoarece punerea a două împreună crește nivelul presiunii sonore cu 3 decibeli (dB) și nu va produce interferențe. Plasarea lor lângă pereți sau colțuri crește, de asemenea, puterea de bas percepută.

Monitoare de scenă

Monitoarele de scenă permit instrumentistelor din trupă să se audă pe ei înșiși în timp ce cântă, acestea sunt pozitionate pe podea spre interpreți. Amplasarea corectă a monitoarelor pe scenă joacă un rol vital în reducerea feedback-ului.