Istoria pianului

Povestea pianului începe la Padova, Italia, în 1709, în magazinul lui Bartolomeo di Francesco Cristofori (1655-1731), un cunoscut cantaret la clavecin. Multe alte instrumente cu coarde și tastatură au precedat pianul și au condus la dezvoltarea instrumentului așa cum îl cunoaștem astăzi.
O coardă tensionată și vibrantă poate produce sunet – acest lucru este stiut inca din timpurile preistorice. În lumea antică, corzile erau atașate și întinse peste arcuri, tărtăcuțe și cutii pentru a amplifica sunetul; erau fixate in diverse moduri și erau smulse, înclinate sau lovite pentru a produce sunete.
În cele din urmă, o familie de instrumente cu coarde cu tastatură a evoluat în Europa în secolul al XIV-lea. Cel mai vechi dintre acestea a fost un dulcimer, o cutie închisă și superficială peste care erau firele întinse, care se loveau cu două ciocane de lemn. Acesta a dus la dezvoltarea clavicordului, care a apărut și în secolul al XIV-lea. Apoi au fost urmate de spinet, virginal, gravicembalo și, în cele din urmă, clavecinul în secolul al XV-lea.
Clavecinul a fost limitat la un singur volum, invariabil. Supletea și intensitatea volumului nu au putut fi variate în timpul utilizarii. Prin urmare, artiștii performanți nu puteau transmite același grad de expresie muzicală ca cel al majorității celorlalte instrumente. Dorința artistică de exprimare mai controlată a condus direct la inventarea pianului, pe care artistul putea modifica sunetul și tonul cu forța degetelor.
Clavecinul a fost o dezvoltare deosebit de importantă deoarece a dus la inventarea pianului. Capacitatea sa de a proiecta sunetul mai tare decât predecesorii săi și rafinamentele în acțiune (sau atingere) au inspirat mult mai mulți muzicieni să compună pentru tastatură și astfel să execute lucrări pe tastatură.
Expus pentru prima dată la Florența în 1709, noul instrument al lui Cristofori a fost numit gravicembalo col piano e forte (aproximativ „instrument de tastatură moale și tare”). În cele din urmă, a fost scurtat la fortepiano sau pianoforte și, în cele din urmă, doar la pian. Primul său instrument, care a supraviețuit pana in zilele noastre, datează din 1720 și este expus la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.
În ciuda multor îmbunătățiri din ultimii 300 de ani, este cu adevărat uimitor să observăm cât de asemănătoare sunt instrumentele Cristofori cu pianul modern de astăzi.

Noua tehnologie în dezvoltare

Trăim probabil cel mai interesant moment din istorie pentru a cumpăra, a deține sau a cânta la acest instrument etern, pianul. Fie că obiectivul dvs. este să achiziționați ceva la fel de mic ca un software care poate înregistra ceea ce cantati, fie ca va doriti un pian nou-proiectat (un instrument digital sau un model acustic clasic), nu au existat niciodată atât de multe opțiuni pentru consumator.

O alta categorie de piane 

Numită „pianele cu reproducere”, această clasă de instrumente reprezintă o actualizare modernă a pianelor cu rolă de hârtie pe care probabil ți le amintești din filmele vechi și care au crescut enorm în popularitate în ultimul deceniu.
Acestea nu sunt instrumente digitale - sunt piane reale, acustice, cu ciocane și corzi care pot fi lovite în mod normal -, dar pot, de asemenea, să „cânte singure” folosind o tehnologie electronică sofisticată. În loc de hârtie perforată, își iau indicii de pe dischete, cd-uri special formatate sau sisteme de memorie internă. Mai mulți producători oferă biblioteci vaste de titluri preînregistrate pentru sistemele lor - muzică din toate genurile, de la pop la clasice - înregistrate de unii dintre pianiștii de top din lume. Aceste sisteme sofisticate captează fiecare nuanță a spectacolelor originale și le redă cu o precizie uimitoare - oferind ceva care este de fapt mult mai bun decât fidelitatea cd-ului, deoarece spectacolele sunt live.
Datorită acestor noi sisteme, mulți oameni care nu cântă la pian se bucură de muzică de pian live în orice moment al nopții sau al zilei. Fie că însoțesc seri linistite, pentru doar două persoane, fie că distrează o mulțime de petrecăreți, aceste piane de înaltă tehnologie ocupă locul central. Pentru persoanele care cântă la pian, aceste sisteme pot fi utilizate pentru a înregistra propriile lor interpretări la pian, pentru a se conecta cu computerele, pentru a ajuta la educația muzicală sau pentru a compune și pentru multe alte aplicații. Pe scurt, aceste minuni moderne nu sunt pianele bunicului tău!

Piane digitale

Pentru cei neinițiați, pianele digitale pot apărea ca fiind legate de tastaturile de jucărie ieftine care pot fi achiziționate de magazinele de electronice. Dar asta este ca și cum ai compara un kart cu un sedan turistic elegant. Pianele digitale fabricate de multe dintre cele mai importante companii producatoare de instrumente muzicale din zilele noastre au inregistrate sunete sofisticate de pia care sunt prelevate de la propriile modele de top. Mai mult, ele oferă si alte voci instrumentale, de un realism izbitor. Pianele digitale îi ajută pe muzicienii de acasă să obțină cat mai mult de pe internet și de asemenea pot fi conectate la computer.
Deoarece pianele digitale sunt bazate pe software, ele deschid de asemenea noi modalități interesante pentru începători de a face muzică. De exemplu, unele tastaturi au lumini deasupra tastelor pentru a vă ajuta să redați o melodie preferată sau programe de învățare care combină muzica cu un afișaj pe ecran.
totul pentru a veni in sprijinul tuturor muzicienilor care doresc sa se bucure de minunatele sunete ale acestui instrument cu o istorie atat de bogata, care este pianul.

O tastatură muzicală este un set de clape mecanice cu pârghii sau chei depresibile pe un instrument muzical. Tastaturile conțin în mod obișnuit taste pentru a reda cele douăsprezece note ale scalei muzicale, cu o combinație de taste mai mari, mai lungi și taste mai mici, mai scurte care se repetă la intervalul unei octave.

Apasarea unei taste de pe tastatură face ca instrumentul să producă sunete - fie prin lovirea mecanică a unei corzi, a unui pian acustic sau electric, clavichord), sau activarea unui circuit electric pe tastaturi electrice și electronice,(Hammond organ, pian digital, sintetizator). Deoarece instrumentul cu tastatură cel mai frecvent întâlnit este pianul, aspectul tastaturii este adesea denumit tastatura de pian.

Oferta de claviaturi Music and More include piane digitale, claviaturi MIDI, orga electronica pentru incepatori si copii, claviaturi cu ritmuri, sintetizatoare, piane digitale portabile si multe altele instrumente, la preturi avantajoase. 

De asemenea, in subcategoria Echipamente si Accesorii veti gasi tot ce aveti nevoie pentru a extinde functionalitatea claviaturilor dumneavoastra.