Asigurarea siguranței personalului și a publicului este esențială atunci când se lucrează cu schelele de lumini

O schelă de lumini, cunoscută și sub numele de structură de lumini sau simplu schelă, este o construcție utilizată în industria de divertisment și la evenimente pentru a susține și poziționa echipamentul de iluminat, precum și alte echipamente, cum ar fi difuzoare, bannere sau decorațiuni. Schelele de lumini sunt esențiale pentru a crea efectele de iluminat dorite în concerte, producții de scenă, configurări de DJ, târguri, și diverse evenimente. Iată câteva aspecte importante legate de schelele de lumini:

 1. Structură: schelele de lumini sunt de obicei realizate din materiale ușoare, dar rezistente, cum ar fi aluminiul sau oțelul. Ele constau în grinzi, bare și conectori interconectați care formează un cadru rigid. Acest cadru este conceput pentru a suporta greutatea fixturelor de iluminat și a altor echipamente, menținând în același timp stabilitatea.
 2. Tipuri: Există diferite tipuri de schelele de lumini, inclusiv:
  • Schela pătrata: Acest tip de schela are o secțiune transversală pătrată și este folosita frecvent în diverse aplicații. Este ușor de asamblat și poate fi configurata în diferite dimensiuni și lungimi.
  • Schela triunghiulara: Schelele triunghiulare au o secțiune transversală triunghiulară și sunt adesea utilizate atunci când se dorește un design mai compact și elegant. Ele sunt cunoscute și pentru stabilitatea lor.
  • Schela circulara: Schelele circulare au o formă circulară și sunt folosite în mod obișnuit pentru evenimente mari și concerte, unde sunt necesare aranjamente de iluminat unice și dinamice.
 3. Montare: Fixtureurile de iluminat, cum ar fi capetele mobile, luminile PAR și fixture-urile cu LED, sunt atașate de schela cu ajutorul cleme sau suporturi specializate. Aceste fixturi pot fi poziționate la diferite unghiuri și înălțimi pentru a obține efectele de iluminat dorite.
 4. Fixare: De obicei, schelele de lumini sunt fixate deasupra scenei sau a zonei evenimentului. Fixarea implică securizarea schelei la structurile de susținere de deasupra sau utilizarea suporturilor speciale, bazelor sau suporturilor pentru sol. Măsurile de siguranță sunt esențiale în timpul procesului de fixare pentru a preveni accidentele.
 5. Configurații: schelele de lumini pot fi configurate în diferite moduri pentru a se potrivi diferitelor configurări și design-uri de iluminat. Configurațiile comune includ linii drepte, arcuri, forme de T, cruci, și altele, în funcție de cerințele specifice ale evenimentului.
 6. Siguranță: Asigurarea siguranței personalului și a publicului este esențială atunci când se lucrează cu schelele de lumini. Montarea și asamblarea trebuie realizate de profesioniști instruiți, iar limitele de sarcină pentru schele nu trebuie niciodată depășite pentru a preveni accidentele.
 7. Portabilitate: Multe schele de lumini sunt concepute să fie portabile și ușor de transportat, ceea ce le face potrivite pentru producțiile itinerante și configurările mobile ale DJ-ilor.

În ansamblu, schelele de lumini joacă un rol crucial în lumea divertismentului și a producției de evenimente, permițând crearea unor design-uri și efecte de iluminat captivante, care îmbunătățesc experiența vizuală pentru public.