Egipt, Mesopotamia, Grecia și Roma, au dezvoltat instrumentele de percuție care au devenit mai sofisticate

Instrumentele de percuție sunt o categorie diversă de instrumente muzicale care produc sunete prin lovirea sau agitarea diferitelor materiale sau suprafețe. Acestea sunt esențiale într-o gamă largă de genuri muzicale și sunt utilizate în interpretarea live, înregistrări și producția muzicală. Iată o listă cu unele dintre cele mai comune instrumente de percuție:

1. Tobe: Tobele sunt instrumente de percuție fundamentale, care includ:
   - Toba mare (bass drum): Produce sunete grave și ritmice și sunt folosite în majoritatea stilurilor muzicale.
   - Toba maica (snare drum): Cu o suprafață cu coardă, aceste tobe produc sunete caracteristice de "tak" și "ratat".
   - Tobe tom-tom: Tobele tom-tom vin în diferite dimensiuni și produc sunete variate.
   - Tobe de podea (floor tom): Aceste tobe sunt mai mari și produc sunete profunde.
   - Cymbale (hi-hat): Două platane suspendate care se lovesc una de cealaltă pentru a crea sunete ritmice.

2. Tamburină: Un instrument de percuție manual care constă dintr-un disc cu jingles metalici care produc sunete atunci când este lovit sau agitat.

3. Bongos: Două tobe mici, una mai mică decât cealaltă, care se cântă în mod obișnuit cu mâinile. Sunt folosite în muzica afro-cubaneză și în alte stiluri.

4. Conga: Un set de tobe cilindrice care produc sunete profunde și bogate. Sunt folosite în muzica latină și în alte genuri.

5. Djembe: Un instrument de percuție din Africa de Vest, cu un corp de lemn sau ceramică și o piele de capră întinsă peste partea de sus. Se cântă cu mâinile și produce sunete variate.

6. Cajon: O cutie de lemn cu o suprafata frontala de percutie, care poate produce sunete ritmice atunci când este lovită cu mâinile sau cu degetele.

7. Maracas: Instrumente de percuție mici, umplute cu bile sau alte obiecte care produc sunete când sunt agitate.

8. Clave: Piese de lemn sau metal care se lovesc una de alta pentru a produce sunete ritmice. Sunt folosite în muzica cubaneză și în alte genuri.

9. Triangle: O bară de metal în formă de triunghi care produce sunete clare când este lovită cu o baghetă.

10. Tamburine cu jingles: Un instrument de percuție cu jingles metalici pe circumferința sa, care produce sunete când este lovit sau agitat.

11. Gong: Un disc metalic mare care produce sunete profunde și rezonante când este lovit cu un ciocan sau cu o măciucă.

12. Ting-sha: Pereche de clopote de metal legate printr-un lanț subțire, care se lovesc împreună pentru a produce sunete cristaline. Sunt folosite în meditație și în alte practici spirituale.

Acestea sunt doar câteva exemple de instrumente de percuție, iar lista este mult mai lungă, deoarece există o diversitate mare de instrumente de percuție din întreaga lume, fiecare cu propriile sale caracteristici și utilizări specifice. Percuționiștii pot explora și experimenta cu o varietate de instrumente de percuție pentru a crea sunete și ritmuri unice în muzica lor.