• Brand
  • Tip capsula

Microfoanele condenser sunt apreciate pentru sensibilitatea și fidelitatea lor 

Un microfon condenser, cunoscut și sub numele de microfon cu condensator electret, este un tip de microfon care utilizează o capsulă cu condensator pentru a capta sunetele și a le transforma în semnale electrice. Acest tip de microfon este folosit în special în aplicații profesionale de înregistrare audio, transmisii radio și televiziune, dar și în studiouri de înregistrare muzicală.

Iată cum funcționează un microfon cu condensator:

  1. Capsulă cu condensator: Elementul central al unui microfon cu condensator este capsula cu condensator. Această capsulă este formată din două plăci subțiri, una fixă și una mobilă, amplasate la o mică distanță una de cealaltă. Distanța dintre aceste plăci se numește spațiu de aer sau dielctric.
  2. Sursa de tensiune: În interiorul microfonului cu condensator există o sursă de tensiune constantă, care poate fi furnizată fie prin intermediul unei baterii, fie prin intermediul unui dispozitiv extern, cum ar fi o interfață audio. Această tensiune constantă este aplicată între cele două plăci ale capsulei, ceea ce creează un câmp electric în spațiul de aer dintre ele.
  3. Sunetele și mișcarea plăcii mobile: Atunci când sunetele ajung la capsulă, placa mobilă începe să vibreze sau să se miște în funcție de variațiile de presiune acustică. Această mișcare modifică distanța dintre cele două plăci ale capsulei.
  4. Variabilitatea capacității: Oricare schimbare în distanța dintre plăci modifică capacitatea electrică a capsulei, deoarece capacitatea electrică este invers proporțională cu distanța dintre plăci, conform legii capacității electrice.
  5. Generarea semnalului electric: Variabilitatea capacității cauzată de mișcarea plăcii mobile creează o variație corespunzătoare în tensiunea electrică de-a lungul capsulei. Această variație de tensiune este semnalul electric generat de microfon, care reprezintă sunetul captat.
  6. Amplificarea și prelucrarea semnalului: Semnalul electric generat de microfon condenser este ulterior amplificat și prelucrat, în funcție de necesitățile aplicației. Acest semnal amplificat poate fi înregistrat, transmis sau redat prin intermediul unui sistem audio.

Microfoanele cu condensator sunt apreciate pentru sensibilitatea și fidelitatea lor la sunet. Ele pot înregistra sunete cu o calitate foarte înaltă, inclusiv detalii subtile și nuanțe ale vocii sau instrumentelor muzicale. De aceea, sunt preferate în studiourile de înregistrare profesionale și în alte setări unde calitatea audio este esențială.